Zdravlje
10.06.2024. 04:45
R. E.

Saveti

Kako da znate DA LI STE METEOROPATA i kako da se nosite sa tim

meteoropate
Izvor: Shutterstock

Sigurno ste, kada se vreme menja, u vremenskoj prognozi pročitali rečenicu "oprez se savetuje hroničnim bolesnicima“. Međutim, čak i potpuno zdravi ljudi osećaju određene zdravstvene tegobe kada dođe do promena meteoroloških faktora.

Na promenu vremena ne reaguju samo hronični bolesnici ili starije osobe, već i mnogi mladi i zdravi ljudi. Takođe, meteoropatija često muči trudnice, kao i decu.

Kada su u pitanju osobe bez hroničnih oboljenja, mogu se javiti umor, malaksalost ili nesanica. Može doći i do smanjenja koncentracije i osećaja blage dezorjentisanosti.

Simptomi koji ukazuju na meteoropatiju mogu biti fizičke ili mentalne prirode.

Osećate nelagodnost kada se vreme promeni? Iznenada vas zaboli glava kada temperatura skoči, a zglobovi kada padne kiša? Ili ste jednostavno loše raspoloženi jer se vreme promenilo? Sve ovo su simptomi koji ukazuju da ste meteoropata.

Ako, pri promeni meteoroloških prilika, kao što su temperatura i vlažnost vazduha ili atmosferski pritisak, osećate nervozu, anksioznost ili razdražljivost koju često prati ubrzan rad srca ili osećaj umora, to su takođe znaci da patite od meteoropatije.

Kada se vreme menja, najčešći faktori koji zbog kojih meteoropate osećaju tegobe su visoka vlažnost vazduha, nagli rast ili pad temperature, varijacije u vazdušnom pritisku i manjak dnevne svetlosti.

Iako se meteoropatija u medicini ne smatra za bolest, ako se obratite lekaru, on neće zanemariti ozbiljnost vaših tegoba i moguće komplikacije. Međutim, postoji nekoliko načina da se sami izborite sa tegobama pre nego što zatražite pomoć doktora.

U slučaju glavobolje i razdražljivosti izbegavajte stresne situacije i veći napor, a deo dana odvojite za opuštanje. Povedite i računa o ishrani i izbegavajte teške namirnice. Uveče popijte čaj od kamilice ili neku mešavinu čajeva za opuštanje. Ako patite od niskog pritiska unosite više tečnosti. Ako vam je pritisak povišen izbacite masnu hranu i, ako ste pušač, smanjite broj cigareta.

Meteoropatama se preporučuje dodatni unos vitamina, minerala i drugih nutrijenata koji podstiču jačanje imunog sistema. Takođe, potrudite se da što više vremena provodite na svežem vazduhu.

Pratite vremensku prognozu unapred i upoznajte se sa promenama koje vas očekuju. Postepenim prilagođavanjem daćete organizmu snagu da lakše podnese promene.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Svako jutro se budite umorni? Ne odlažite alarm, uradite ovo...
buđenje, alarm

Saveti

25.03.2022. 19:20

Svako jutro se budite umorni? Ne odlažite alarm, uradite ovo...

Odlaganje alarma i teško buđenje postalo vam je rutina? Osim toga što ste legli kasno i niste se dovoljno naspavali, postoje i drugi razlozi zbog kojih se budite umorni. Ukoliko imate poremećaj spavanja ili neko drugo stanje koje je krivac za vašu jutarnju pospanost, ne brinite, postoje tretmani za to.
Prodiši...

Joga

disanje
27.03.2022. 16:34

Prodiši...

Close
Vremenska prognoza
broken clouds
13°C
14.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve