Zdravlje
10.04.2024. 02:00
R.E./ dpa

Studije pokazale

Ne košta ništa, a puno znači: DODIROM protiv anksioznosti, straha i bola

dodir, držanje za ruku, ruke
Izvor: Shutterstock

Milovanje, opuštajuća masaža ili čvrst zagrljaj - dodir može ublažiti bol, depresiju i anksioznost kod odraslih i dece. To pokazuje procena više od 130 međunarodnih studija istraživačkog tima iz Bohuma, Duizburg-Esena i Amsterdama, objavljena u ponedeljak, u časopisu Nature Human Behavior.

"Dodir koji neko želi može da poboljša stanje, kako bolesnih, u kliničkim situacijama, tako i zdravih", objasnio je autor istraživanja Julian Pakhajser sa Instituta za kognitivne neuronauke na Univerzitetu Rur u Bohumu.

"Ko ima potrebu da zagrli prijatelje ili porodicu, ne treba da se ustručava, ukoliko druga strana ne odbije."

Rezultati pokazuju da su kraći ali češći dodiri posebno korisni. "Ne važi da što je kontakt duži - to bolje", kaže Pakhajser.

"To ne mora biti skupa, duga masaža, čak i kratak zagrljaj ima pozitivno dejstvo." Dodirivanje predmeta – poput robota, plišanih životinja ili jastuka za grljenje – takođe može da ima pozitivne efekte. Koristi po telo su slične kao i kod ljudskog dodira, ali manje kad je u pitanju mentalno zdravlje

I odrasli i mala deca imaju koristi od dodira. U slučaju odojčadi, važno je da roditelji imaju ovakve kontakte sa svojom decom. "Njihovi dodiri imaju bolje efekte od dodira osoblja za negu", rekla je Helena Hartman sa univerziteta u Duizburgu. 

"Za odrasle, međutim, nema razlike između bliskih ljudi i stručnog osoblja." Brojne studije su pokazale da je, kod odraslih, dodir najveći uticaj imao na njihovo psihičko stanje, piše "dpa"

Bol, depresija i anksioznost su se značajno smanjili. Dodir je takođe, iako manje, dobro delovao na kardiovaskularne faktore kao što su krvni pritisak i rad srca.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
17.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve