Zdravlje
30.06.2021. 19:09
R.E.

Korona i hronične bolesti

Kako geni i stres utiču na obolevanje od kovida-19

doktor
Izvor: Shutterstock

Osobe koje imaju neko hronično oboljenje, a pri tome su izložene fizičkim ili hemijskih agensima, što proizvodi dodatni oksidativni stres, imaju veću verovatnoću da obole od kovida-19, kaže direktorka Instituta za nuklearne nauke "Vinča" Snežana Pajović.

Ona je za "Politiku" rekla da su pored stalne izloženosti stresu, nepravilna ishrana, nedovoljna fizička aktivnost, prekomerna težina, takođe dodatni faktori rizika.

Pajović navodi i da je dobro preventivno uzimati vitamine C i D, jer, kaže, ispoljavaju izuzetnu antioksidativnu aktivnost, kako pojedinačno, tako i kroz udruženo delovanje.

"Na taj način štite organizam od oksidativnog stresa i pojačavaju celokupan odbrambeni sistem", rekla je Pajović, koja je navela i da su ljudi nulte krvne grupe otporniji na kovid-19 u odnosu na ostale krvne grupe.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Korona je i kardiovaskularna bolest
tan2020-6-28_154717125_2.jpg

Pokazalo istraživanje

18.05.2021. 14:54

Korona je i kardiovaskularna bolest

Najnovije istraživanje stručnjaka i lekara sa Instututa za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" pokazuje da virus korona nije samo respiratorna bolest koja zahvata pluća, već i kardiovaskularna, jer kod pacijenata izaziva tromboze u arterijskom i venskom sistemu, kaže vaskularni hirurg sa tog instituta, dr Srđan Babić.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
-1°C
08.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve