Zdravlje
25.08.2022. 14:15
R. E.

Jedite ih svaki dan

Kako masline čuvaju naše zdravlje

Masline
Izvor: Shutterstock

Masline su veoma bogate vitaminom E i drugim moćnim antioksidansima. Istraživanja pokazuju da su dobre za srce i da mogu zaštititi od osteoporoze i karcinoma.

Zdrave masti iz maslina se ekstrahuju da bi se dobilo maslinovo ulje, jedna od ključnih komponenti izuzetno zdrave mediteranske ishrane.

Deset maslina ima samo 59 kalorija i bogate su mastima. Dve trećine masti u maslinama čini oleinska kiselina, vrsta mononezasićene masne kiseline, koja je glavna komponenta maslinovog ulja.

Oleinska kiselina ima brojne zdravstvene prednosti, na primer, ublažava upale i smanjuje rizik od srčanih bolesti. Može čak pomoći u borbi protiv raka, piše Healthline.

Masline sadrže vrlo malo ugljenih hidrata, od čega su većina vlakna. Takođe, sadrže mnoge važne nutrijente kao što su vitamin E, gvožđe, bakar, kalcijum, natrijum...

Bakar, na primer, je veoma važan, jer ga nema toliko puno u ishrani kakva je uobičajena na našim prostorima, a nedostatak bakra može povećati rizik od srčanih bolesti.

Masline su takođe bogate antioksidansima, kao što su oleuropein, koji se tokom zrenja razlaže u hidroksitirosol, takođe moćan antioksidans.

Zatim sadrže tirosol, kojeg najviše ima u maslinovom ulju, a može imati antikancerogeno dejstvo, oleanolnu kiselinu, koja pomaže u sprečavanju oštećenja jetre, kao i kvercetin, snažan nutrijent, koji može smanjiti krvni pritisak i poboljšati zdravlje srca.

S obzirom da su masline i maslinovo ulje, jedan od glavnih činilaca mediteranske ishrane, a stope osteoporoze su niže u mediteranskim zemljama nego u ostatku Evrope, navodi na zaključak da bi masline mogle da zaštite organizam od ovog stanja.

Osteoporozu karakteriše smanjenje koštane mase i kvaliteta kostiju, što može povećati rizik od preloma. Studije na životinjama su pokazale da neka od biljnih jedinjenja koja se nalaze u maslinama i maslinovom ulju pomažu u sprečavanju smanjenje koštane mase.

Stopa oboljevanja od raka je takođe niža u mediteranskim zemljama. Iz toga proizilazi da je moguće da masline mogu smanjiti rizik od raka.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Znaci koje telo šalje da vam nedostaje vitamin D
Vitamin D

Pročitajte, važno je

18.08.2022. 14:15

Znaci koje telo šalje da vam nedostaje vitamin D

Procenjuje se da oko milijardu ljudi širom sveta ima nedostatak vitamina D, a ovaj nedostatak može dovesti do mnogih zdravstvenih problema.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
13°C
14.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve