Zdravlje
18.05.2022. 13:15
R. E. / Express

Epigenetika

"Kako sam uspela da izgubim na težini tokom menopauze"

Dijeta, mršavljenje
Izvor: Shutterstock

Menopauza pogađa žene na različite načine, ali jedan od najčešćih simptoma je povećanje telesne težine.

Anđela, Australijanka koja radi kao terapeut i pomaže ženama da lakše podnesu menopauzu je za britanski Express ispričala kako je uspela da izgubi 25 kilograma.

Ona je neko vreme bezuspešno pokušavala da izgubi na težini, sve dok nije čula za program ishrane koji se zasniva na genetskom profilu osobe.

"Stidela sam se svog tela, pogotovo zato što se bavim zdravljem. Saznala sam za epigenetiku i počela sam da jedem hranu koja odgovara mom genetskom profilu, kao i da jedem u vreme kada je to najbolje za mene."

Epigenetika je skup promena koje se nakupljaju tokom života i utiču na naše gene. "Životna sredina, hrana koju jedemo, mesto gde živimo... Svi ovi faktori utiču na naše gene", objašnjava Anđela.

U skladu sa onim što je saznala, promenila je vreme kada je jela i vežbala, što je u velikoj meri ubrzalo proces mršavljenja. Anđela je prestala da vežba ujutru i svoje treninge pomerila za popodne.

Takođe je otkrila da su autofagija i tri obroka tokom dana najbolje rešenje za njen genetski profil.

"Nisam jela između 15h i 9h sledećeg jutra. Međutim, ovo nije način ishrane koji odgovara svima, ali je za mene bio idealan", kaže Anđela.

Njena ishrana se zasniva na namirnicama biljnog porekla, alkoholna pića je potpuno izbacila i uvela je još nekoliko važnih promena.

"Počela sam da vežbam u 15 časova, umesto ujutru. To je bio prvi korak. Tada još uvek nisam promenila ishranu, a izgubila sam tri kilograma za manje od dve nedelje.

U sledećem koraku sam promenila glavni obrok - sada je to bio ručak, dok je ranije bila večera. Za večeru sam jela samo malu porciju povrća. Na ovaj način sam izgubila još 2 kilograma.

Tada sam napravila grešku. Nastavila sam da vežbam popodne, ali, umesto svakog dana, trenirala sam samo nekoliko puta nedeljno. Ponovo sam počela da jedem obilnije obroke uveče i vratila sam sve kilograme koje sam izgubila.

Tada je počeo karantin zbog pandemije i odlučila sam da probam detoks dijetu. Jela sam samo povrće dva puta dnevno tokom 10 dana i izgubila sam 7 kilograma za to vreme. Plašila sam se da ću lako vratiti izgubljenu težinu, ali to se nije desilo.

Sada ne jedem između 16h i 9h sledećeg jutra, minimum pet dana nedeljno, a ručak je moj glavni obrok. Pridržavam se ovog režima 80 odsto vremena, a ponekad se malo opustim. Ne osećam se kao da sam na restriktivnoj dijeti.

Ono o čemu najviše vodim računa je da ne jedem iz dosade ili kada sam pod stresom", završava svoju priču Anđela.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Autofagija, ipak, ne doprinosi gubitku kilograma?
Autofagija, povremeni post

Nova studija

28.04.2022. 06:10

Autofagija, ipak, ne doprinosi gubitku kilograma?

Ukoliko praktikujete autofagiju i pazite na broj kalorija, to vam neće pomoći da izgubite na težini u poređenju sa samo smanjenim unosom kalorija, sugerišu rezultati nove studije.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
7°C
22.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve