Zdravlje
28.04.2022. 06:10
R. E.

Nova studija

Autofagija, ipak, ne doprinosi gubitku kilograma?

Autofagija, povremeni post
Izvor: Shutterstock

Ukoliko praktikujete autofagiju i pazite na broj kalorija, to vam neće pomoći da izgubite na težini u poređenju sa samo smanjenim unosom kalorija, sugerišu rezultati nove studije.

U istraživanju koje je objavljeno u časopisu "New England Journal of Medicine", učestvovalo je 139 ispitanika.

Tokom godinu dana, jedna grupa je jela samo između 8 i 16 časova, ali nisu izgubili značajno više kilograma od ispitanika iz kontrolne grupe, koji su jeli kad god su želeli, rekao je autor studije dr Dejing Liu, a prenosi WebMD.

Autofagija je postala popularan način za gubljenje kilograma jer je lako pridržavati se ovog režima, ali "efikasnost povremenog posta kao strategije za mršavljenje je još uvek neizvesna, a dugoročni efekti autofagije, u poređenju sa prostim ograničavanjem broja kalorija, nisu u potpunosti istraženi“, piše u zaključku istraživanja.

Doktor Liu i njegove kolege su angažovali ljude čiji je indeks telesne mase između 28 i 45. Muškarcima je rečeno da ne jedu više od 1.500 do 1.800, a ženama od 1.200 do 1.500 kalorija dnevno.

Jedna grupa je uz to praktikovala autofagiju, dok druga nije. Nakon 12 meseci istraživači su procenili šta se kod učesnika promenilo, kada su u pitanju telesna težina, krvni pritisak, nivo šećera u krvi, broj triglicerida i drugi faktori.

Iako su ispitanici koji su jeli između 8 i 16 časova, izgubili malo više težine nego oni koji su jeli kad god su želeli, razlika nije bila statistički značajna (7,98 kilograma, naspram 6,30 kilograma). Takođe, nije zabeležena velika razlika u vrednostima nivoa šećera u krvi i ostalim zdravstvenim faktorima.

"Studija je pokazala slične efekte kod gojaznih pacijenata koji su smanjili unos kalorija, bez obzira na to da li su praktikovali autofagiju ili ne", zaključili su doktor Liu i kolege.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
few clouds
20°C
29.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve