Zdravlje
17.04.2022. 15:10
R. E. / VeryWell Health

Loš uticaj na razvoj

Kako TikTok negativno utiče na decu

TikTok
Izvor: Shutterstock

TikTok je postao jedna od najpopularnijih društvenih platformi na svetu, a posebno je popularan među decom i tinejdžerima, koji provode sve više vremena prikovani za telefone.

Iako su istraživanja o korišćenju TikTok-a i dalje limitirana, zdravstveni radnici, vaspitači i roditelji primećuju zabrinjavajući trend kada je reč o sposobnosti dece da se fokusiraju duži vremenski period.

Stručnjaci smatraju da je to što deca provode previše vremena ispred ekrana, posebno na TikToku, bar delimičan razlog za pad njihove koncentracije i da loše utiče na razvoj pažnje kod dece i tinejdžera.

"Nema sumnje da TikTok utiče na mozak. Dečiji mozak se još uvek razvija u ranim i srednjim dvadesetim godima", ističe Džesika Grifin, psihijatar i vanredni profesor psihijatrije i pedijatrije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Masačusetsu.

TikTok
Izvor: Shutterstock

Takođe, ovakav format izaziva zavisnost, jer se pri gledanju tih kratkih smešnih klipova luči dopamin, a organizam ga potom traži sve više i više.

"Kratki video snimci, poput slatkiša, pružaju nalet dopamina... Koji se oslobađa u centru za zadovoljstvo u našem mozgu", kaže Grifin. 

Takođe, utiče na emocionalni i socijalni razvoj deteta, pa se parasocijalne veze koje formiraju na ovakvim platformama mogu negativno odraziti u svakodnevnim odnosima sa ljudima u "pravom svetu".

 

Šta roditelji mogu da urade po tom pitanju?

Psihoterapeutkinja Ketrin Smerling kaže da je bila svedok nekih negativnih efekata TikToka prilikom rada sa decom i tinejdžerima, posebno kada je u pitanju njihova sposobnost da obrate pažnju.

"Postoji nemogućnost, čak i u mojoj kancelariji, da ostanu fokusirani bez gledanja u svoje telefone", istakla je Smerling za VeryWell.

I dok apsolutna zabrana deci da koriste TikTok nije često realna opcija, Smerling smatra da roditelji koji možda žele da svoju decu zaštite od TikToka treba da otvoreno razgovaraju sa njima o potencijalnoj šteti i da ih podstaknu da ispune svoje vreme nizom različitih aktivnosti.

TikTok
Izvor: Shutterstock

Važno je razviti i održavati dobru komunikaciju sa detetom. Razgovor o sadržaju koji konzumiraju je takođe koristan, ali i velika doza razumevanja za njihov mozak u razvoju.

Takođe, važno je da imaju i druge aktivnosti, poput sporta ili hobija, kako ne bi provodili baš sve svoje slobodno vreme na mrežama, piše VeryWell Health.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako da usmerite decu ka zdravijim navikama
Deca, igralište, park

Bez podmićivanja

07.04.2022. 08:05

Kako da usmerite decu ka zdravijim navikama

Savremeno doba i rasprostranjena upotreba tehnologije, učinili su da se deca manje kreću nego ranije. Kompjuter i telefon su zanimljiviji od igranja napolju, a brza hrana i grickalice su mnogima osnova ishrane. Pročitajte kako možete pomoći svom detetu, a ujedno i sebi, da krene ka zdravijem načinu života i stekne navike koje će ostati za ceo život.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
16°C
02.04.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve