Scena
10.03.2022. 07:10
Silvana Hadži-Đokić

Preporuka za čitanje

Kako vaspitati dete u džungli na asfaltu?

Čitanje, knjiga 24.8.2021.
Izvor: Shutterstock

Predstavljamo vam roman Ane Rodić: "Krunska“

Ana Rodić, rođena 1971. godine, do sada je objavila romane "Sebi samoj“, "Korenje“, "Lisice“ i "Krunska“ i zbirke priča "Momci iz kraja“, "Ubistvo, misterija, ljubav, avantura, reklama“... Scenaristkinja je igrane televizijske serije "Lisice“, a po priči "Zmajevi“ snimljen je film "Vetar“ za koji je napisala scenario, a koji je nagrađen specijalnom nagradom žirija FEST-a 2017. godine.

Kratki roman "Krunska“ predstavlja u svakom smislu urbani rodeo, samo bez razjarenih bikova, rodeo u kome životinje zamenjuju frustrirani, besni ili nasilni ljudi.

Ipak, "Krunska“ nije kaubojski film, pre je vrsta gerile koja preživljava na asfaltu, nakon otkaza, razvoda, besparice. Kako opstati kao samohrana majka deteta koje svog oca viđa s mene pa na uštap, uvek sa novom devojkom? Koji ne plaća alimentaciju jer ni o sebi ne ume da se brine. Kako vaspitati dete u džungli na asfaltu, u eri igrica, koje se kostimira u svoje superheroje svakodnevno?

Glavna junakinja je Dara, koja sa mužem koji nije otac njenog deteta i sinom živi u babinom saloncu na Vračaru, u čuvenoj ulici koja se u našoj mladosti zvala Proleterskih brigada, a odmah posle rata Moskovska. Mnogo puta je menjala ime, ali najčešće, i pre svih svetskih ratova, zvala se kao i danas. Ušće joj je na Kaleniću, a izvor kod Ulice kneza Miloša i Pionirskog parka.

Darin koncept života se menja kada dobije otkaz u advertajzing agenciji u kojoj je radila punu deceniju. Porodica ostaje bez prihoda i treba osmisliti budućnost koja garantuje kakvu-takvu sigurnost, bez prodaje duše mamonu, poslodavcu kome ćeš kupovati užinu i izigravati kučence, džak za udaranje, iako si obrazovaniji i talentovaniji od njega. Dara nije htela da ponavlja iste greške, traženjem novog posla. Sačuvala je dostojanstvo, odlučivši se za kopernikanski obrt – samoodrživu farmu.

Nukleus glavnih likova čine Dara, njen sadašnji muž Pavle koji nije otac njenog deteta, Sofija, mlađa sestra, asistent ljudskoj zveri sa tajnim nadimkom Aždaja, a udata je za izvanrednog hirurga Stefana zaljubljenog u svoj posao.

Majke glavnih likova su sponzoruše, sredovečne gospođe, od kojih su neke od njih kupile sebi nove sise, silikone koje besramno pokazuju svojim sinovima, koji su slične viđali u pornićima. Jedna je i alkoholičarka koja često pijana zaspi na ulici, ogrnuta bundom, upišane suknje i uneređena, što je signal da je treba smestiti u Drajzerovu, na odvikavanje.

Očevi ostaju u senci, postoje samo da bi umnožavali bogatstvo. Tu je komšija kriminalne prošlosti, koji želi da otkupi njihov studio, milom ili silom, jer je iznad njegovog stana, tinejdžerka bebisiterka kojoj se ceo život odvija na Instagramu, bivši robijaš, Sofijin dečko.

Tu su beogradski parkovi. Gradske ulice na kojima se lako ugazi u pseće govno. Tu su narkomani koji će vam u trku otkinuti zlatni lanac ili ugrabiti tašnu. I bahate komšije koje se parkiraju tik ispred ulaza, a komunalci žmure.

Iz salonca prelaze u mamin studio nekoliko ulica dalje, da bi preživeli od mesečne rente. Dara odlučuje da napravi samoodrživu organsku farmu blizu Beograda. Mora da su Veliko Selo ili Slanci u pitanju, ako se prolazi kroz Karaburmu, Lešće...

I na kraju, obrnuto nego u romanu Nika Kejva, magarica ne ugleda anđela, već Dara vide magare, obeleženo krsnim znakom, sigurna da će u transformaciji svog života uspeti zbog ovog srećnog slučaja, u koji je uplela, kao zlatiborska pletilja, svoje voljene. A novac će sam doći iz oblaka kao dažd, pravo u Darine ruke.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
28.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve