Zdravlje
11.05.2022. 13:07
Beta

"Žena uz ženu"

Karcinom dojke: Ne odlažite pregled, može da vam spasi život

Karcinom dojke
Izvor: Shutterstock

Svake godine u Srbije oboli 5.000 žena od karcinoma dojke, a 1.600 umre, Srbija je na 18. mestu u Evropi po oboljevanju, a druga po smrtnosti žena, upozorava udruženje "Žena uz ženu".

Osnovni cilj i suština tog udruženja je, kako je saopštila njegova predsednica Ana Dornik, pružanje podrške ženama sa karcinomom dojke i podizanje svesti o važnosti odlaska na ultrazvučne i mamografske preglede.
 

"Tokom karavana 'Budi hrabra', pregledali smo 1.625 žena i u ovoj akciji otkriveno je 8 kancera, 26 promena na dojci, 96 cisti i 154 fibroadenoma. Verujem da smo većini ovih žena spasili život", rekla je Dornik na konferenciji o zdravlju žena, prenelo je udruženje Žena uz ženu.
 

Direktorka Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović je istakla da je prevencija i rano otkrivanje raka dojke prioritet države.

"Preporuka je da se skrining radi kod žena od 45. godine života, mada je sve više i mladjih žena koje oboljevanju od ove bolesti. U toku je razmatranje da se ta granica pomeri i da se testiraju i žene u ranijoj starosnoj dobi", rekla je Jovanović.

Doktorka Magdalena Radović je istakla da je, prema statističkim podacima, ishod za izlečenje skoro stopostotno ukoliko se karcinom otkrije u ranoj fazi.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
27.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve