Zdravlje
11.12.2021. 14:54
R.E.

Lekovi protiv korone

Kome se preporučuju lekovi molnupiravir i pakslovid

apoteka, lekovi
Izvor: Shutterstock

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić rekla je, povodom najava da će Srbija dobiti najnovije lekove protiv kovida-19, da je poslednjih nedelja naša i svetska javnost zaokupljena novim antivirusnim lekovima koji se primenjuju u obliku tableta "molnupiravir" i "pakslovid".

"Uopštena indikacija za primenu leka molnupiravir je da se daje oralno u obliku tableta kod nehospitalizovanih pacijenata starijih od 18 godina sa blagom ili srednje teškom formom kovida, potvrđenim PCR testom u prvih pet dana od početka simptoma koji imaju povećan rizik za razvoj teške forme kovida ili hospitalizacije kao, na primer, kod pacijenata sa dijabetesom, teškim kardiovaskularnim oboljenjima, gojaznih pacijenata, onih sa kancerom", rekla je dr Škodrić za "Politiku".

Ona je dodala da pacijent mora imati bar jedan faktor rizika.

Lek pakslovid se takođe primenjuje oralno kod nehospitalizovanih pacijenata od 18 godina u ranoj fazi bolesti koji imaju pridruženi faktor rizika za nastanak teže forme kovida, dodala je Škodrić.

Na pitanje da li će se uvesti neke nove mere pred praznike, budući da je član Kriznog štaba, ona je rekla da su u ovom trenutku u skladu sa epidemiološkom situacijom mere adekvatne i nije potrebno donositi neke nove i oštrije mere.

"Epidemiološka situacija se prati i ne može se predvideti kakva će ona biti kada se pojavi omikron soj u Srbiji. To svakako zahteva dodatan oprez, a u skladu sa epidemiološkom situacijom razmatraće se dodatne mere ukoliko budu potrebne", kazala je Škodrić.

Odgovarajući na pitanje da li postoji nestašica reagenasa za analize u kovid laboratorijama, budući da su u nekim gradovima direktori domova zdravlja upozorili na taj problem, ona kaže da ne postoji nestašica reagenasa, niti sanitetskog i potrošnog materijala.

"Od strane RFZO su omogućeni svi uslovi za rad bilo koje laboratorije u Srbiji uključujući i kovid laboratorije. RFZO prati potrošnju reagenasa svih zdravstvenih ustanova,posebno u uslovima aktuelne epidemiološke situacije kada je povećana potrošnja i obezbeđena su dodatna finansijska sredstva kako se ne bi ugrozilo pružanje zdravstvene zaštite osiguranim licima", navela je Škodrić.

"Da budem krajnje jasna, sredstva se ne odobravaju tako što direktor zdravstvene ustanove uputi poziv RFZO-u već postoji zakonska procedura od podnošenja zahteva za odobrenje finansijskih sredstava, preko kontrole zahteva do usvajanja od strane Upravnog odbora RFZO", dodala je ona.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Inovativni lekovi biće prekretnica u borbi protiv korone"
Mirsad Đerlek

Mirsad Đerlek

06.12.2021. 14:40

"Inovativni lekovi biće prekretnica u borbi protiv korone"

Inovativni lekovi biće prekretnica u borbi protiv koronavirusa, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Ðerlek
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
28.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve