Zdravlje
15.07.2022. 16:00
Beta

Dr Zoran Radovanović

Korona u Srbiji: "Brojevi novozaraženih su veći od zvaničnih i još će rasti"

Koronavirus
Izvor: Shutterstock

Epidemiolog Zoran Radovanović izjavio je da zvanični podaci o više od 2.000 pozitivnih na korona virus dnevno čine tek deset odsto novozaraženih, i da je realno da se u Srbiji svakog dana oko 20.000 ljudi zarazi korona virusom.

Radovanović je za televiziju N1 izjavio i da će se broj novozaraženih na dnevnom nivou "verovatno povećavati", i dodao da su njegova očekivanja da će sledećeg meseca biti između 3.000 i 3.500 novootkrivenih slučajeva dnevno, odnosno deset puta više novozaraženih svakog dana.

Upitan kako da se građani zaštite, Radovanović je rekao da je na svakome da procei koliki rizik će da prihvati za sebe.

"Ja imam N95 masku, one obične više ne štite jer peti podsoj omikrona se tako lako prenosi, mala količina je potrebna za zaražavanje, pa je potrebna pouzdanija zaštita", kazao je Radovanović.

Dodao je da svako mora da proceni da li će ići u gužvu ili na letovanje.

Upitan da li je neophodno uvođenje novih mera, Radovanović je kazao da nije u pitanju samo donošenje, već i kontrola njihovog izvršenja.

"Krajnje je vreme da se u zdravstvenim ustanovama to poštuje, da prvo zdravstveni radnici propisno nose masku i da se to kontroliše", rekao je Radovanović.

Istakao je da ne treba čekati vakcinu protiv omikron soja korona virusa, koja stiže u septembru, već se treba "vakcinisati odmah onim što je dostupno", iako je efikasnost sadašnjih vakcina smanjena kada je omikron u pitanju.

"Pitanje je kada će ta vakcina stići i ona će da pokriva prvu varijantu omikrona, a ne ovu koja je sada aktuelna. Mi trčimo za mutacijama virusa. Dosadašnje vakcine su zasnovane na vuhanskom soju, ali one štite i dalje. Štite od dospovanja u bolnicu, mehaničke ventilacije i smrti", kazao je Radovanović.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

U Srbiji dominira omikron BA.5
Koronavirus

Branislav Tiodorović

10.07.2022. 19:33

U Srbiji dominira omikron BA.5

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da i pored rasta broja novozaraženih korona virusom u Srbiji, nema razloga za "neku veliku brigu".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
28.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve