Zdravlje
19.06.2022. 15:15
Beta-AP

Amerika

Kovid vakcine za decu ispod pet godina

dete, vakcinacija, vakcine
Izvor: Shutterstock

Američki zdravstveni zvaničnici su preporučili davanja vakcine protiv kovida-19 deci od šest meseci do pet godina, poslednjoj starosnoj grupi za koju vakcine još nisu bile odobrene.

"Znamo da milioni roditelja i negovatelja čekaju da se njihova deca vakcinišu i sa današnjom odlukom oni će to moći" rekla je doktorka Rošel Valenski direktorka Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Savetodavno telo CDC-ija je navelo da vakcine daju maloj deci zaštitu od hospitalizacije, smrtnog ishoda i mogućih dugoročnih komplikacija koje se još ne razumeju jasno.

Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) odobrava vakcine, a CDC odlučuje ko može da ih dobije.

Američka vlada se sprema da počne sa davanjem vakcina najmlađoj deci početkom iduće nedelje, i milioni doza naručeno ze za distribuciju lekarima, bolnicama i zdravstrvenim klinikama širom zemlje.

Vakcine će moći da dobije oko 18 miliona dece ali će se tek videti koliko njih ća i primiti vakcinu. Manje od trećine dece u starosnoj grupi od pet do 11 godina je vakcinisano od kada su vakcine odobrene za taj uzrast u novembru prošle godine. 

Dve vakcine Fajzer i Moderna dobile su odobrenje u petak od FDA, i u subotu od CDC. Vakcine koriste istu tehnologiju ali se nude u različitim veličinama doza i broju vakcina za najmlađu decu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Mik Džeger ima koronu!
Britain The Rolling Stones

I to se desilo

14.06.2022. 12:10

Mik Džeger ima koronu!

Grupa Roling Stons otkazala je koncert u Amsterdamu samo nekoliko sati pre nego što je trebalo da počne, pošto je pevač Mik Džeger testiran pozitivno na kovid-19.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
02.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve