Zdravlje
25.01.2023. 13:56
Beta

Važne teme

Lekari o Krakenu u Srbiji, HPV vakcini, malim boginjama...

doktor, lekar
Izvor: Shutterstock

Nova podvarijanta korona virusa nije potvrđena u Srbiji, ali se građanima savetuje da prime buster dozu bivalentne vakcine protiv kovida-19, saglasili su se lekari na konferenciji u Beogradu.

Vladan Šaponjić iz beogradskog Instituta Srbije za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" kazao je da nova podvarijanta korona virusa (podsoj XBB.1.5, nazvan po mitskom morskom čudovištu "Krakenu") nije detektovana u Srbiji, navodeći da to ne znači da je zasugurno nema u cirkulaciji.

Prema njegovim rečima, od pre nekoliko dana u Srbiji postoji još jedna bivalentna vakcina, koja je od utorka dostupna na teriotoriji svih okruga - za koju je istakao da je za nijansu bolja od prethodne, koja je početkom januara stigla u Srbiju.

On je rekao novinarima u Pres centru UNS-a da nova podvarijanta za sada pokazuje veliku zaraznost.

Šaponjić je kazao da je epidemiološka situacija u Srbiji relativno povoljna, a u Beogradu se proteklih dve nedelje beleži postepeni pad učestalosti, nakon privremenog porasta.

Predstavnik Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu Miloš Marković kazao je da je mala razlika između dve bivalentne vakcine, navodeći da one sadrže različitu omikron varijantu i da su "nijanse u pitanju" između te dve vakcine.

"Obe vakcine efikasno štite od teže forme bolesti kovida-19", naveo je on.

Govoreći o epidemiji malih boginja u Smederevu, Marković je kazao da je virus koji uzrokuje male boginje "sistemski" i da ostavlja imunitet slabijim, što traje mesecima i čak godinama.

"Sve studije u svetu pokazuju da imate veću smrtnost od drugih zaraznih bolesti, ako ste preležali male boginje, a vakcina protiv malih boginja je jedna od najefikasnijih vakcina koje mi imamo danas, a napravljena je 1963. godine", istakao je on.

Šaponjić  je kazao da je do sada u Smederevu od malih boginja obolelo 15 ljudi, njih 10 su nevakcisana deca i petoro su odrasli.

Kako je naveo, epidemija je lokalna, isti je lanac prenošenja i "povoljna vest" je da nije bilo prenošenja bolesti na druge teritorije.

Šaponjić je govorio i o vakcinaciji protiv humanog papiloma virusa (HPV), za koju je istakao da se preporučuje svima uzrasta od devet do 19 godina, dodajući da se daje u dve ili tri doze.

Konferenciju je organizovao Projekat MOMENTUM - Transformacija i pravičnost rutinske imunizacije (Routine immunization transformation and equity), koji je finansiran od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira John Snow Research & Training Institut (JSI).

Kako su naveli, projekat u Srbiji pruža tehničku podršku za vakcinaciju protiv kovida-a 19, a cilj je da reši problem oklevanja sa vakcinacijom.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kolika je zainteresovanost za HPV vakcinu u Srbiji
vakcine

Podaci "Batuta"

23.01.2023. 12:05

Kolika je zainteresovanost za HPV vakcinu u Srbiji

Vakcinu protiv humanog papiloma virusa (HPV), od juna do sada primilo je više od 23.000 dece, pokazuju podaci Instituta "Batut".
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
3°C
07.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve