Zdravlje
02.11.2022. 13:10
R.E./RTS

Ukoliko ste se pitali...

Evo kako da razlikujete maglu od smoga

zagađenje vazduha
Izvor: Shutterstock

Proteklih dana, jedno od najčešćih pitanja bilo je da li je veliki deo Srbije prekriven maglom ili smogom? Beograd je danima u crvenoj zoni, odnosno među najzagađenijim gradovima sveta.

Klimatolog, profesor Vladimir Đurđević kaže za RTS da je smog sivkaste boje, a prava magla, koja se retko viđa u gradovima, snežno bela. Magla, prema njegovim rečima, ne može da bude posledica zagađenja, ali je, dodaje, trik u tome što odgovarajući meteorološki uslovi koji dovode do značajnog porasta zagađenja, ujedno dovode i do magle.

Klimatolog Vladimir Đurđević izjavio je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a da magla i zagađenje idu zajedno jer postoji u atmosferi najniži sloj vazduha čija je visina u proseku oko jedan kilometar.

"U određenim meteorološkim uslovima on može da se spusti, da bude tanji. Kada se taj sloj stanji, poraste i koncentracija zagađenja. I kada se pomešaju magla i zagađenje napravi se smog. Smog je sivkaste boje, a prava magla, koja se retko viđa u gradovima, snežno bela. U gradovima ne možemo u principu da vidimo pravu maglu, već kombinaciju magle i zagađenja. Mi, nažalost, kad smo u gradu živimo u smogu, a ne u magli", naglašava Đurđević.
 

"Isti uslovi koji dovode do skakanja zagađenja, dovedu i do pojave magle. Kad se te dve stvari pomešaju, dobijemo smog", objašnjava Đurđević.

Đurđević navodi da je glavni faktor za zadržavanje magle slab vetar.

"Pojačavanje temperaturne inverzije bude potpomognuto time da je vetar slab. Kada imamo pristojnu temperaturnu inverziju, postoje pogodni uslovi da se taj niži sloj atmosfere stanji i da dođe do porasta koncentracija zagađujućih materija i pojave magle", napominje Đrurđević.

 

U magli, ističe, ne može da pada kiša, ili su to neke kiše slabog intenziteta.

"Kada imamo pravu kišu, ona ispira zagađenja iz vazduha, a najbolji čistač u Beogradu je košava. Taj jak vetar omogućava da se prizemni vazduh meša sa vazduhom na visini koji je čist i tako se smanjuje koncentracija zagađenja u prizemlju", kaže klimatolog.
 

Zagađenje je, naglašava, vidljivije zbog magle.

"Prepoznavanje zagađenja u magli je njena boja. Što je čudnije boje, žućkastija, zelenkastija, sivkastija ima više zagađenja u magli", ukazuje Đurđević.

Dodaje da ne bi trebalo da očekujemo neke značajnije promene sa temperaturnim inverzijama. To je fenomen koji će ostati manje-više u okvirima koji danas imamo.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Poražavajući podatak: Od zagađenja umre devet miliona ljudi
Zagađenje vazduha

Istraživanje

18.05.2022. 16:14

Poražavajući podatak: Od zagađenja umre devet miliona ljudi

Prema istraživanju objavljenom u naučnom časopisu Lanset, svake godine od zagađenja umre devet miliona ljudi, od čega 75 odsto umre od zagađenja vazduha, javio je CNN.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
16.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve