Zdravlje
24.02.2023. 14:00
R. E. / Njujork tajms

Nova studija

Maske nas, ipak, ne štite od korone?!

maska, korona
Izvor: Shutterstock

Najtemeljnija i najopsežnija analiza naučnih studija koje su proučavale koliko nošenje maske doprinosi manjem širenju respiratornih virusa, uključujući koronu, objavljena je krajem januara. Rezultati su "nedvosmisleni", smatra Tom Džeferson, epidemiologu sa Oksforda.

"Jednostavno nema dokaza da maske imaju bilo kakav značaj", rekao je Džeferson, a prenosi "Njujork tajms".

Ali, čekajte... Šta je sa maskama N-95? Zar one nisu kvalitetnije od hirurških ili platnenih maski?”, pitala ga je novinarka Merijen Demasi.

To nema nikakvog značaja", odgovorio je Džeferson, koji je vodeći autor nove studije.

Na pitanje šta misli o istraživanjima sprovedenim na početku pandemije, zbog kojih je uvedeno obavezno nošenje maski, epidemiolog je rekao da su to bile "opservacione studije koje su dovele do pogrešnog zaključka".

"Da li mislite da su maske korisne ako se primenjuju zajedno sa drugim preventivnim merama, kao što su redovno pranje ruku, održavanje fizičke distance ili filtriranje vazduha?", zanimalo je novinarku.

"Nema dokaza da mnoge od ovih mera prave bilo kakvu razliku kada je širenje virusa u pitanju", odgovorio je Džeferson.

Ova opsežna studija je sprovedena za britansku neprofitnu organizaciju “Independent”, a u njoj je učestvovalo još 11 Džefersonovih kolega.

Rezultati se zasnivaju na 78 nasumičnio kontrolisanih ispitivanja, od kojih je šest sprovedeno tokom pandemije. U istraživanju je učestvovalo ukupno 610.872 osoba iz različitih zemalja. Naučnici su primetili da države u kojima su maske bile obavezne, nisu imale bolju epidemiološku situaciju od onih koje nisu uvele ovo pravilo.

U članku se ističe da "ni jedna studija nije savršena" i da ovo istraživanje "ne dokazuje da pravilno nošenje maske nije od koristi za pojedine ljude".

Međutim, kada je u pitanju uvođenje ove mere na nivou cele države, rezultati sugerišu da obavezno nošenje maski nije pokazalo rezultate.

"Oni koji su bili skeptični i protivili se ovoj meri, bili su žestoko maltretirani i posmatrani kao čudaci, ali izgleda da su bili u pravu.

Ta obaveza je služila samo da ljudma da lažni osećaj sigurnosti, a samim tim i dozvolu za nastavak polunormalnog života. Rezultati ovog istraživanja trebalo bi da budu 'poslednji ekser na kovčegu' ideje da maske štite od korone", zaključak je "Tajmsovog" članka.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Virus gripa potvrđen u 23 okruga u Srbiji
korona, grip, nazeb

Institut Batut

03.02.2023. 10:52

Virus gripa potvrđen u 23 okruga u Srbiji

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da su od 23. do 29. јаnuаra ove godine u Srbiji rеgistrоvаna 9.163 slučаја оbоljеnjа sličnih gripu, a da je virus gripa potvrđen u 23 okruga.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
2°C
03.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve