Zdravlje
16.03.2022. 06:05
R.E./ Healthline

Opravdan strah

Nova "bolest" - nervoza kada se ne nosi maska

maske
Izvor: Shutterstock

Pune dve godine zaštitne maske bile su naša svakodnevnica. Postale su naša navika, osećaj sigurnosti. Ukoliko ste anksiozni kada se nađete na javnom mestu bez maske na svom licu, ne brinite - strah je potpuno razumljiv i niste jedini koji se tako oseća.

Vilijam Šefner, profesor preventivne medicine i zaraznih bolesti u medicinskom centru Univerziteta Vanderbilt u Nešvilu, rekao je za "Healthline" da je potpuno prirodno što se ljudima javlja anksioznost kada su u javnosti bez maske.

On je ovu situaciju uporedio sa svojim pacijentima, koji su se lečili na intenzivnoj nezi. Kada im se stanje poboljšalo prešli su u obično odeljenje bolnice i češto bili anksiozni zato što "više ne vidi ili ne čuju redovno otkucaje svog srca".

Dakle, postoji tranzicijska anksioznost koja je kombinacija uzbuđenja jer im je sve bolje, ali i brige jer se ne prate tako pažljivo. "Ponekad je potrebno vreme da se ljudi prilagode manje bezbednom okruženju”, kaže profesor.

Svakako da je korona ostavila posledice na psihičko zdravlje ljudi, a pojava anksioznosti koju je uzrokovala nije nova tema.

Evo nekoliko saveta kako da se izborite sa strahom od kovida...

Razumite anksioznost

Anksioznost je strah od nepoznatog koji pokreće razmišljanje o budućnosti i scenarijima "šta ako".

Mnogim ljudima je maska bila štit od korone i pružala je osećaj sigurnosti. Anksioznost može biti zaštitna, ali i razumna reakcija.

"To je ono što nas je učinilo opreznim i dalo nam unutrašnji osjećaj da je nošenje maske nešto što moramo učiniti kako bismo zaštitili sebe i svoje najmilije" , rekla je neuropsihološkinja Senam Hafez za Healthline.

Razgovarajte sa svojim lekarom

Ako ste uznemireni, obratite se svom lekaru, koji vam može dati savete kako da prebrodite anksioznost.

Vakcinišite se

"Uzmite svoju moć u svoje ruke tako što ćete se vakcinisati i na pravi način pobrinuti za svoje zdravlje. Zapamtite da ako ste potpuno vakcinisani, šanse da imate veoma ozbiljne posledice ili da umrete od kovida su, kako se pokazalo, veoma male", rekla je Senam Hafez.

Skidajte masku postepeno

Postepeno izlažite sebe mestima ili situacijama koje vas čine nervoznim. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Anksioznost- moderna bolest ili trenutno stanje?
Žena, ljudi

Borba sa samim sobom

26.08.2021. 16:10

Anksioznost- moderna bolest ili trenutno stanje?

"Svakog dana sam sve više osećao napetost i bol u glavi, oblivao me je hladan znoj, teško sam disao. Paniku mi je pravila činjenica da ne znam šta mi se događa, strah od neke ozbiljne bolesti", objašnjava u razgovoru za Ekspres, svoju petogodišnju borbu sa anksioznošću, Ivan Nikolić, student iz Beograda.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
02.10.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve