Zdravlje
24.04.2023. 11:22
R.E.

Nije protiv lekara ali...

Ministarka Grujučić o hirurzima u UKC Niš: "To je diskutabilno"

operacija
Izvor: Shutterstock

Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je da je eliminisanje liste čekanja za operacije u UKC Niš, na kome su lekari mesecima radili vikendom bez novčane nadoknade, "diskutabilno" jer su oni od ozbiljnih kardiohirurških operacija uradili - šezdesetak.

"Za to vreme, Dedinje je uradilo 702 - radnim danom, kardiohirurgija KCS (Klinički centar Srbije) uradila je oko 400 operacija, za to vreme Institut za kardiovaskularne bolesti u Kamenici uradio je preko 300 operacija, tako da je to sklanjanje sa liste čekanja vrlo diskutabilno", rekla je Grujičić za "Blic".

Dodala je da protiv lekara u Nišu nema ništa i da pozdravlja njihov entuzijazam, ali da su cifre obavljenih operacija na drugim klinikama u Srbiji "dosta veće".

Najavile je da će od iduće godine početi izgradnja zdravstvenih stanica po centralnim selima, u kojima bi mogli da se pregledaju tri do četiri hiljade ljudi, i da će te stanice posećivati psiholozi.

"Porodični lekar, porodični zubar, porodični apotekar, to je ono što treba da napravimo. I porodični psiholog. U svaku tu ambulantu u ruralnom delu, u selu, treba da dođe s vremena na vreme psiholog. Stalno imamo u novinama nasilje nad ženama, vršnjačko nasilje. Znači, malo da se radi sa tim ljudima", rekla je ministarka zdravlja.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ministarka zdravlja o tome zašto su liste čekanja toliko duge
Lekar

Danica Grujičić

04.12.2022. 13:39

Ministarka zdravlja o tome zašto su liste čekanja toliko duge

Ministarka zdravlja Danica Grujučić ocenila je da je organizacija zdravstvene zaštite u Srbiji osnovni problem kod lista čekanja za preglede i operacije i naglasila da će ona morati da se menja.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
27.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve