Zdravlje
04.12.2022. 13:39
Beta

Danica Grujičić

Ministarka zdravlja o tome zašto su liste čekanja toliko duge

Lekar
Izvor: Shutterstock

Ministarka zdravlja Danica Grujučić ocenila je da je organizacija zdravstvene zaštite u Srbiji osnovni problem kod lista čekanja za preglede i operacije i naglasila da će ona morati da se menja.

"Moramo napraviti mnogo lakšu komunikaciju lekara opšte prakse sa sekundarnim i tercijalnim centrima. Put pacijenta od kada oseti prve simptome do dijagnostifikovanja i na kraju do lečenja mora biti mnogo lakši i jednostavniji", rekla je Grujičić za "Politiku".

Dodala je da je svesna da je potrebno rešavati problem "gomile nepotrebnih procedura", zbog kojih građani satima sede po hodnicima i po nekoliko nedelja ili meseci čekaju na neke osnovne stvari.

Grujičić je kazala da ministarstvo zajedno sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje radi na rešavanju lista čekanja u zdravstvenim institucijama i dodala da je potrebno napraviti preraspodelu posla.

Istakla je da bi se u tom slučaju najkomplikovanije operacije obavljale u tercijalnim centrima, a jednostavnije intervencije u sekundarnim centrima.

Upitana šta će biti sa kovid bolnicama kada prestane njihova primarna funkcija, Grujičić je navela da je predlog ministarstva da one postanu bolnice za različite vrste palijativnog zbrinjavanja pacijenata.

Korona presek u Srbiji

Preminule 4 osobe

Koronavirus

Preminule 4 osobe

04.12.2022. 08:53

Korona presek u Srbiji

Grujučić je dodala da će, zbog malog broja kovid pacijenata, svaka bolnica morati da ima po dve izolacione sobe za pacijente koji ne zahtevaju intenzivnu negu.

"Umesto kriznog štaba, predložićemo formiranje operativne grupe koja će u zavisnosti od epidemijske situacije donositi odluke o otvaranju i zatvaranju kovid bolnica", rekla je Grujičić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako dugo sedenje utiče na naše zdravlje
posao, kancelarija

Napravite pauzu

02.12.2022. 08:05

Kako dugo sedenje utiče na naše zdravlje

Dugo sedenje za radnim stolom postalo je svakodnevica za mnoge ljude. Čak i deca i mladi, koji nisu zbog posla "prikovani" za stolicu, često provode više sati za računarom.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
7°C
22.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve