Zdravlje
02.12.2022. 20:56
Beta

SZO

Oko 90 odsto svetske populacije ima neki oblik imuniteta na koronu

Koronavirus
Izvor: Shutterstock

Najmanje 90 odsto svetske populacije ima neki oblik imuniteta na koronavirus, izjavio je generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus, ali je upozorio na smanjenu budnost stanovništva prema tom virusu.

"Taj pad budnosti ostavlja otvorena vrata za pojavu nove varijante koja će se verovatno proširiti i zameniti trenutno dominantnu varijantu omikrona", rekao je Gebrejesus na konferenciji za novinare.
 

Prema njegovim rečima, najmanje 90 odsto svetske populacije trenutno ima neki oblik imuniteta na virus SARS-CoV-2, bilo kroz preležanu bolest ili vakcinaciju.

Gebrejesus je rekao da je prerano govoriti da je pandemija korona virusa završena. "Još nismo stigli do kraja", rekao je on.
 

"Manjak nadzora, testiranja i vakcinacije i dalje stvara savršene uslove za pojavu zabrinjavajuće nove varijante koja bi mogla da izazove veliku stopu smrtnosti", upozorio je šef SZO-a.
 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Gutereš: Sami sebi kopamo grobove
Antonio Gutereš

"Poslednji je čas"

01.11.2021. 14:45

Gutereš: Sami sebi kopamo grobove

Govoreći na otvaranju samita COP26 u Glazgovu generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš ukazao je da je kucnuo posledni caš da se zaustave klimatske promene i ocenio da "sami sebi kopamo grobove" ukoliko to ne učinimo.
Close
Vremenska prognoza
thunderstorm
21°C
22.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve