Zdravlje
02.05.2022. 12:05
R.E.

KBC "Bežanijska kosa"

Najčešće posledice kovida

grip, korona, temperatura, nazeb
Izvor: Shutterstock

Direktorka kliničko-bolničkog centra (KBC) "Bežanijska kosa" Marija Zdravković izjavila je da su posledice kovida kod pacijenata koji su preležali tu bolest najprimetnije u kardiovaskularnom i respiratornom sistemu.

"Smanjen kapacitet disanja, različite promene opstruktivno-restriktivnog tipa, zatim fokalni miokarditisi koji se u praksi ogledaju kroz aritmije. Najčešće te aritmije nisu toliko opasne, ali ima i onih koje su opasne po život", rekla je Zdravković za Radio-televiziju Srbije.

Direktorka KBC-a je dodala da nije pravilo da pacijenti koji su imali težu kliničku sliku imaju i teže posledice kovida, ali je istakla da je kod onih koji su imali neko hronično oboljenje,  ono ubrzano i pogoršano tokom kovida.

"Mi to viđamo svaki dan, ili napredniji stadijum, ili srčane insuficijencije kojih ima dosta posle kovida, ili uznapredovalu koronarnu bolest, uznapredovalu bubrežnu insuficijenciju. Plućni bolesnici zaista imaju ozbiljnije komplikacije", kazala je ona.

Zdravković je objasnila i da se najbolje oporavljaju osobe koje su pre kovida bile u dobroj fizičkoj kondiciji i da je od početka pandemije na KBC "Bežanijska kosa" lečeno više od 61.000 pacijenata sa korona virusom.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

U Pekingu novo žarište koronavirusa
Korona u Kini

Ne prestaje

25.04.2022. 15:15

U Pekingu novo žarište koronavirusa

U glavnom gradu Kine Pekingu počelo je testiranje miliona stanovnika na kovid-19 i zatvaranje stambenih i poslovnih četvrti zbog pojave novog žarišta zaraze.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
30°C
27.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve