Zdravlje
20.04.2022. 17:10
R. E. / dpa

"Moramo biti spremni"

Da li ćemo se na jesen boriti sa novim sojem korone?

Koronavirus
Izvor: Shutterstock

"Kakva varijanta koronavirusa može da stigne na jesen sada niko ne može sa sigurnošću da kaže", rekao je šef odeljenja intenzivne nege univerzitetske klinike Hamburg-Ependorf Štefan Kluge.

"Ali može da se pojavi soj koji izaziva teže oblike bolesti od omikrona i na to moramo da budemo spremni," dodao je Kluge.

On je kritikovao nemačkog ministra zdravstva Karla Lauterbaha zbog izjave da možda preti soj virusa koji je nazvao "ubica."

"Opisati jednu varijantu virusa kao ubicu je neprikladno," rekao je Kluge za izdanja medijske grupe Funke, a prenosi dpa.

Postoje, podsetio je, i druge infekcije, kod kojih je stopa smrtnosti znatno veća nego dosadašnja, u slučaju koronavirusa. Takva je, na primer, teška bakterijska sepsa, odnosno trovanje krvi.

Omikron sada retko izaziva teže oblike bolesti, objasnio je Kluge. Stopa smrtnosti je ispod 0,1 odsto, što je uporedivo sa gripom.

Kluge savetuje kampanju koja treba da motiviše nevakcinisane, starije od 60 godina. "Veća stopa vakcinacije među stanovništvom bi nam značajno pomogla. Uz to je potreban dalji razvoj vakcina."

Prema podacima Instituta Robert Koh od ponedeljka, 76,1 odsto stanovnika Nemačke ima osnovni imunitet za šta su obično potrebne dve doze vakcine, a 59,1 odsto ljudi primilo je i treću.

Kluge upozorava da su neophodne dovoljne količine vakcina i testova za, u slučaju potrebe, ponovno otvaranje centara za vakcinaciju i testiranje. "I digitalizacija mora da se sprovede, u mnogim oblastima zdravstva nedostaju nam važni podaci."

Nemačka vlada takođe mora više da se posveti problemu nedostatka stručne radne snage u zdravstvenim ustanovama, istakao je Kluge.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

SZO objavila ažurirani plan o koroni
pranje ruku, korona

Tri scenarija

31.03.2022. 17:35

SZO objavila ažurirani plan o koroni

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) objavila je ažurirani plan o kovidu-19, navodeći tri moguća scenarija razvoja pandemije do kraja ove godine, a njen direktor veruje da je najverovatniji onaj da će se ozbiljnost te bolesti vremenom smanjivati.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
2°C
28.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve