Zdravlje
21.08.2022. 17:15
R. E.

Prevencija je najvažnija

Namirnice koje pomažu u borbi protiv raka

Hrana
Izvor: Shutterstock

Ne postoji "čarobna" hrana koja bi mogla da spreči karcinom, ali prava kombinacija namirnica može da napravi značajnu razliku u borbi protiv raka.

Obrok koji sadrži dve trećine biljne hrane i ne više od jedne trećine životinjskih proteina, može da bude važan saveznik u ovoj borbi, smatraju naučnici Američkog instituta za istraživanje raka.

Voće i povrće sadrže mnoge važne nutrijente. Što vam je tanjir šareniji, to ćete uneti više hranljivih materija. Takođe, voće i povrće pomaže da se smanji rizik od karcinoma i tako što vam pomaže da održavate zdravu telesnu težinu. Višak kilograma povećava rizik od nekoliko vrsta karcinoma, kao što su rak debelog creva, jednjaka i bubrega. Jedite raznovrsno voće i povrće, posebno tamnozeleno, crveno i narandžasto.

U prevenciji karcinoma debelog creva i želuca pomaže izbegavanje mesnih prerađevina, poput viršli, stišnjenih šunki i kobasica. Takođe, konzumiranje mesa koje je konzervirano dimljenjem ili sa solju, povećava se izloženost organizma hemikalijama koje potencijalno mogu izazvati rak.

Iako su potrebna dodatna istraživanja, čaj, posebno zeleni, pokazao se kao snažan saveznik u borbi protiv karcinoma. U laboratorijskim studijama, zeleni čaj je usporio ili sprečio razvoj raka u ćelijama debelog creva, jetre, dojke i prostate. Takođe je imao sličan efekat na plućno tkivo i kožu. A u nekim dugoročnim studijama, zeleni čaj je bio povezan sa manjim rizikom od raka bešike, želuca i pankreasa, piše WebMD.

Brojne studije su pronašle vezu između konzumiranja paradajza i smanjenog rizika od nekoliko vrsta karcinoma, uključujući rak prostate. Nije jasno da li je u pitanju likopen, pigment koji paradajzu daje crvenu boju ili nešto drugo. Studije takođe pokazuju da proizvodi od paradajza kao što su sok ili sos takođe pomažu u borbi protiv raka.

Grožđe, posebno crno, sadrži resveratrol. Resveratrol ima snažna antioksidativna i antiinflamatorna svojstva. Iako nema dovoljno dokaza da grožđe može da spreči ili izleči rak, u laboratorijskim studijama, resveratrol je sprečio oštećenja koja mogu da pokrenu proces razvijanja ćelija raka.

Prirodni folat je jedan od vitamina B kompleksa, a pomaže u zaštiti od raka debelog creva i raka dojke. Žitarice od celog zrna su dobri izvori folata, kao i sok od pomorandže, dinje i jagode.

Folat i folna kiselina se često koriste kao sinonimi, međutim razlika je u tome što je folat prirodna forma vitamina koja se nalazi u hrani, a folna kiselina je sintetički oblik koji se koristi u većini suplemenata i kao dodatak određenim namirnicama.

Prirodnim folatom su takođe bogati špargla, pasulj, semenke suncokreta i lisnato zeleno povrće poput spanaća, a ovaj vitamin je važan i u trudnoći. Žene koje su u drugom stanju ili planiraju trudnoću treba da, uz ishranu bogatu folatom, uzimaju i suplemente kako bi zaštitile bebu od nekih urođenih mana.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Lečenje karcinoma u Srbiji: "Hemoterapiju dajemo i na hodniku..."
kancer, bolnica, hemoterapija

Važno je.

10.11.2021. 20:26

Lečenje karcinoma u Srbiji: "Hemoterapiju dajemo i na hodniku..."

U Srbiji godišnje od raka oboli 40.000 i umre gotovo 30.000 ljudi, pokazuju podaci, a zabrinjavajuće je što će broj onkoloških pacijenata premašiti broj zaraženih korona virusom, jer su oni zbog pandemije najugroženiji, upozorili su stručnjaci na promociji Nacionalne kampanje za onkološke pacijente pod sloganom "Nema čekanja".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
28.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve