Zdravlje
18.01.2022. 21:05
Tanjug

Važno

Ne ljubite svoje ljubimce, otkrivena korona kod hrčka

Hrčak
Izvor: Shutterstock

​​​​​​​Vlasti Hong Konga su saopštile da će uništiti oko 2.000 malih životinja, uključujući hrčke, nakon što je nekoliko glodara bilo pozitivno na korona virus u jednoj prodavnici kućnih ljubimaca u kojoj je radio zaraženi radnik.

Ovaj grad će, takođe, zaustaviti prodaju hrčaka i uvoz malih sisara, poručuju zvaničnici iz Odeljenja za poljoprivredu, ribarstvo i zaštitu, a prenosi agencija Rojters.

Ovakav potez je usledio nakon što je jedan radnik u prodavnici kućnih ljubimaca juče bio pozitivan na delta soj korona virusa.

Saopšteno je i da nekoliko hrčaka uvezenih iz Holandije u istoj prodavnici, takođe, bilo pozitivno na korona virus.

“Ako posedujete hrčka, trebalo bi da ih držite kod kuće, nemojte ih izvoditi”, izjavio je direktor tog odeljenja Leung Siu-fai na konferenciji za novinare, dodajući da svi vlasnici kućnih ljubimaca treba da poštuju ličnu higijenu i da peru ruke nakon kontakta sa životinjama i njihovom hranom.

“Ne ljubite svoje ljubimce”, dodao je on.

Iako su lokalne vlasti priznale da “nema dokaza” da kućni ljubimci mogu da prenesu korona virus na ljude, pojedinci koji su kupili hrčke u toj prodavnici u periodu nakon 7. januara će, u sklopu mera predostrožnosti, biti praćeni i podvrgnuti obaveznom karantinu.

Oni će, takođe, morati da predaju svoje hrčke vlastima da ih uspavaju.

Hongkoške vlasti su saopštile da sve prodavnice kućnih ljubimaca koje prodaju hrčke u gradu moraju prestati sa radom i da će oko 2.000 malih sisara, uključujući hrčke i činčile, biti ubijeno na humani način.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ko je ubio zaštićenu vrstu vidre, znaćemo uskoro (FOTO, VIDEO)
Vidra

Crna Gora

17.01.2022. 18:05

Ko je ubio zaštićenu vrstu vidre, znaćemo uskoro (FOTO, VIDEO)

Crnogorsko Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma pozvalo je nadležne institucije da rasvetle slučaj ubijene evroazijske vidre, inače nacionalno zaštićene vrste, na Žabljaku.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
28.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve