Zdravlje
21.05.2022. 13:05
R.E. / Healthline

Saveti

Ne šetate ujutru? Možda bi trebalo da počnete

patike
Izvor: Shutterstock

Možda vam šetnja nije prva pomisao kada ustanete ujutru, ali ova navika vam može doneti mnoge benefite. Bilo da je u pitanju deo puta do škole ili posla, ili jedan krug oko bloka, jutarnja šetnja će vaš organizam spremiti za dan koji dolazi. Pročitajte 10 razloga zašto treba da uključite jutarnju šetnju u svoju rutinu.

1. Jutarnja šetnja će vam dati više energije tokom dana, posebno ako šetate napolju, u odnosu na šetnju na traci. Studije pokazuju da odrasle osobe, koje provode oko 20 minuta dnevno u šetnji napolju imaju više energije od onih koji ne šetaju. Takođe, jedna studija, koja je uključivala 18 žena, pokazala je da oko 10 minuta šetnje ujutru bolje razbudi organizam od šoljice kafe. Sledeći put kada se probudite nenaspavani ili užasno pospani, izađite napolje na kratku šetnju.

2. Poboljšaće vam raspoloženje, ali i smanjiti rizik od anksioznosti i umora. Takođe, pomaže u osnaživanju samopouzdanja i pomaže vam da kontrolišete simptome depresije, ili da je potpuno izbegnete. Stručnjaci preporučuju oko 20 do 30 minuta šetnje pet dana nedeljno.

3. Još jedna dobra strana šetnje ujutru je to što ćete neophodnu fizičku aktivnost obaviti rano u toku dana, pa neće biti potrebe za osećajem krivice ukoliko ne stignete ili nemate snage za nju kasnije. Minimum umerene fizičke aktivnosti za zdrav život je oko 150 minuta nedeljno, a ako uklopite 30 minuta jutarnje šetnje radnim danima, taj minimum ste već ostvarili.

4. Šetnja pomaže u gubitnku kilograma. Osim što pokreće metabolizam, šetnja umerenom brzinom od oko 30 minuta sagoreva 150 kalorija. Uz dobru ishranu ovo vam može puno pomoći u skidanju neželjenih kilograma, piše Healthline.

5. Šetnja može pomoći u sprečavanju ili kontroli mnogih bolesti. Ukoliko šetate svaki dan, rizik od srčanih bolesti se smanjuje 19 odsto. Ukoliko živite sa dijabetesom, šetnja pomaže u održavanju nivoa šećera u krvi.

6. Šetnjom jačate mišiće, posebno ako u nju uključite neravan teren ili stepenice. Takođe, u šetnju je lako uklopiti druge vežbe za noge, oput čučnjeva i istezanja.

7. Ova navika vam pomaže da održite mentalni fokus. Posebno kod starijih ljudi, šetnja pomaže da se pokrene mozak, kao i da se oslobodi kreativnost. Ukoliko vas na poslu ili u školi čeka neka važna obaveza, probajte da se prošetate do svoje destinacije, pomoćiće vam da se koncentrišete.

8. Fizička aktivnost bilo koje vrste pomaže nam da bolje spavamo noću, a jutarnja šetnja je relativno jednostavan način da se aktivnost uklopi i u najzauzetiji raspored. Jedna studija je pokazala da ljudi koji imaju problema sa insomnijom bolje spavaju kada vežbaju ujutru nego uveče.

9. Kada stigne leto, nikome se ne kreće puno. Napolju je vrućina i svi bismo radije sedeli u rashlađenom prostoru sa sladoledom ili ledenim pićem. Ipak, ukolio se prošetate ranije ujutru, dok još ne užari previše, sebi činite ogromnu uslugu. U svoju šetnju možete uključiti i druge obaveze, poput nabavke i izbeći vrućinu, a istovremeno raditi nešto korisno za sebe.

10. Jutarnja šetnja vam pomaže da donosite bolje odluke tokom dana, pa će vam biti lakše da izaberete zdrav ručak, na primer. Takođe, podiže energiju, koja utiče na svaku odluku koju donosimo tokom dana.

Da li šetate ujutru i da li ćete nakon ovih saznanja početi sa tom navikom? Pišite nam...

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
few clouds
4°C
31.01.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve