Zdravlje
29.03.2023. 14:05

Ana Brnabić

"Nema nestašice lekova"

1
Izvor: Shutterstock

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da nema nestašice lekova u Srbiji.

Ona je novinarima u Vršcu, prilikom posete "Hemofarmu", kazala da je su ona i predsednik Srbije Aleksandar Vučić u stalnoj komunikaciji sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje i proizvođačima lekova u Srbiji, kako bi omogućili da nema nestašica lekova.

"Pitala sam direktora Hemofarma da li imaju dodatne sirovine i rekao mi je da su puna skladišta. Nemamo nikakve probleme sa lekovima", rekla je Brnabić.

Generalni direktor kompanije "Hemofarm" Ronald Zelinger kazao je da do nestašice lekova dolazi zbog netašice aktivnih supstanci za lekove i da je tako u celom svetu.

"To ne možemo da izbegnemo, ali se bavimo svakako tim problemom. Obezbedili smo puna skladišta aktivnih sastojaka koji bi nam obezbedio taj problem, ako dođe do nestašice", istakao je on.

Rekao je i da "Hemofarm" pokušava da obezbedi kontinuiranu isporuku.

"Imamo uvek plan B ako nam je nedostupan jedan sastojak, da možemo da upotrebimo drugi. Iako to ne zavisi od nas, mi možemo da budemo u komunikaciji s Vladom i da zajednički ublažimo taj nedostatak", rekao je Zelinger.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kad nema leka tu je apoteka.rs
1

Nova aplikacija

20.03.2023. 13:10

Kad nema leka tu je apoteka.rs

Hemomicin, amoksicilin, panklav… Velika je verovatnoća da ste, ukoliko vam je lekar u poslednjih nekoliko meseci propisao neki od ovih antibiotika, imali poteškoća da iste pronađete u apotekama. Novi talas respiratornih infekcija i virusa uslovio je nestašicu velikog broja antibiotika, ali i lekova bez recepta, poput brufena i paracetamola.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
28.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve