Zdravlje
08.12.2021. 09:05
R.E.

Imaju podršku lekara

Oboleli od Kronove bolesti traže procenu invalidnosti

doktor, lekar
Izvor: Shutterstock

Udruženje za Kronovu bolest i ulcerozni kolitis, pokrenulo je inicijativu da se pacijentima uz dobijanje dijagnoze radi i procena invalidnosti, zavisno od toga u kojoj fazi je bolest zahvatila digestivni trakt, a naročito nakon hirurških intervencija, saopštilo je to udruženje.

Pokrenutu inicijativu objašnjavaju činjenicama da su simptomi zapaljenske bolesti creva, kao što su česti bolovi u stomaku, dijareja i hitno, nekontrolisano pražnjenja stolice, takvi da su oboleli često onemogućeni da se prilagode raznim životnim situacijama, zbog čega se povlače u sebe i socijalno izoluju.

Gastroenterolog u Kliničko-bolničkom centru "Dr Dragiša Mišović" Zoran Milenković kaže da je život ovih pacijenata veoma otežan zbog prirode bolesti i da su primorani da često izostaju sa časova, predavanja, radnih mesta.

"Ne mogu da ostvare odgovarajuće socijalne kontakte, ne žene se i ne udaju, okolina ih ne razume i zato je namera lekara da se poboljša kvalitet njihovog života" rekao je on na onlajn konferenciji "Život za peticu".

Istakao je da su lekari zato i podržali pokretanje inicijative za priznavanje invalidnosti, a pogotovu zato što su crevne zapaljenske bolesti hronične, doživotne i neizlečive.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
22.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve