Zdravlje
18.01.2022. 15:12
Tanjug

Vakcinacija protiv HPV

Tedros: Hvala Srbiji...

Tedros
Izvor: KEYSTONE / SALVATORE DI NOLFI

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus zahvalio je Srbiji zbog odluke da vakcinacija protiv humanog papiloma virusa (HPV) bude o trošku države.

"Hvala Srbiji što je omogućila ovu važnu odluku i ulaganje u prevenciju raka grlića materice kod devojčica. Vakcinacija protiv humanog papiloma virusa (HPV) može da nas približi elimaciji ove bolesti koja se može sprečiti", napisao je Tedros na Twitter nalogu.
 

Institut za javno zdravlje Milan Jovanović Batut najavio je da će tokom 2022. godine biti razmatrana mogućnost za sprovođenje preporučene vakcinacije devojčica protiv humanog papiloma virusa o trošku države.

Kako je navedeno u saopštenju Batuta povodom nedelje prevencije raka grlića materice, SZO kao prioritet preporučuje intervencije za prevenciju i kontrolu raka grlića materice kako bi se postigla eliminacija ove bolesti.

vakcina
Izvor: Shutterstock

To podrazumeva sveobuhvatni pristup ovoj bolesti: skrining odnosno rano otkrivanje i lečenje svih formi lezija, vakcinaciju protiv humanog papiloma virusa (HPV), kao i palijativno zbrinjavanje žena koje boluju od ove bolesti.

Vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV) o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) biće od marta dostupna mladima od devet do 19 godina, najavila je direktorka Fonda Sanja Radojević Škodrić, dodajući da je veliko interesovanje mladih za tu vakcinu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Još dve vakcine protiv korone i jedan lek
apoteka, lekovi

Indija

28.12.2021. 18:21

Još dve vakcine protiv korone i jedan lek

Indija je dozvolila hitnu upotrebu dve vakcine i jednog leka protiv korona virusa u momentu dok vlasti upozoravaju na širenje omikron soja.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
2°C
04.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve