Život
01.11.2021. 14:45
Tanjug

"Poslednji je čas"

Gutereš: Sami sebi kopamo grobove

Antonio Gutereš
Izvor: AP POOL / JOHN MINCHILLO / POOL

Govoreći na otvaranju samita COP26 u Glazgovu generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš ukazao je da je kucnuo posledni caš da se zaustave klimatske promene i ocenio da "sami sebi kopamo grobove" ukoliko to ne učinimo.

"Ili ćemo to zaustaviti ili će nas zaustaviti. I vreme je da se kaže, dosta. Dosta je bilo samoubijanja ugljenikom. Dosta je bilo tretiranja prirode kao toaleta. Dosta je bilo sagorevanja, bušenja i rudarenja, sve dublje i dublje. Sami sebi kopamo grobove", poručio je generalni sekretar UN Antonio Gutereš, prenosi CNN.
 

On je ukazao na važnost dostizanja cilja od 100 milijardi dolara godišnje za finansiranje zaštite klime u siromašnim zemljama koliko je obećano na samitu u Parizu 2015. godine.

"Dogovorena finansijska obaveza protiv klimatskih promena u iznosu od 100 milijardi dolara godišnje kao podrška zemljama u razvoju mora postati realnost. Ovo je ključno za vraćanje poverenja i kredibiliteta", rekao je Gutereš i pozdravio napore Kanade i Nemačke da se postigne taj cilj, preneo je londonski dnevnik Gardijan.

On je predočio da su osim tih obećanih 100 milijardi dolara, zemljama u razvoju potrebni daleko veći resursi i za borbu protiv kovida-19 i imunizaciju i za postizanje održivog razvoja.

"Onima koji najviše pate, najmanje razvijenim zemljama i malim ostrvskim državama u razvoju, potrebno je hitno finansiranje. Više javnog novca protiv klimatskih promena, više pomoći za razvoj, više grantova i lakši pristup finansiranju", poručio je Gutereš i podsetio da su zemlje članice G20 odgovorne za 80 odsto emisije štetnih gasova i stoga imaju veću odgovornost.

On je izrazio uverenje da bi bogate zemlje trebalo svake godine da definišu nove obaveze, a ne na svakih pet godina kao do sada.

"Nemojmo gajiti iluzije: ako izostane preuzimanje konkretnih obaveza tokom ovog samita, sve zemlje bi morale ponovo da preispitaju svoje nacionalne klimatske planove i politike, i to ne na svakih pet godina, već svake godine sve dok se ne postigne cilj - 1,5 stepen Celzijusa, sve dok ne prestanu subvencije za fosilna goriva, sve dok ne bude uvedena taksa na emisiju ugljenika i sve dok se ne ukine korišćenje uglja”, rekao je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš.

On je pozdravio planove određenog broja zemlja da do sredine ovoga veka dostignu neto nultu emisiju ugljenika.

"Formira se armija za klimatske akcije koju predvode mladi ljudi i ona je nezaustavljiva. Sve ih je više, sve su glasniji i uveravam vas da oni nemaju nameru da se povuku i odu. Ja stojim uz njih", poručio je Gutereš.
 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
27°C
24.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve