Zdravlje
20.06.2022. 13:00
R. E/ WebMD

Najnovija studija

Pivo je, zapravo, zdravo?

pivo
Izvor: Shutterstock

Volite da popijete čašu, dve piva dnevno? Neki smatraju da to šteti zdravlju, ali najnovija studija otkriva suprotno.

U kliničkom ispitivanju na 19 zdravih muškaraca, istraživači su otkrili da je boca piva dnevno promenila sastav crevnih bakterija kod muškaraca u roku od četiri nedelje. Konkretno, bilo koja vrsta piva povećala je raznolikost njihovih crevnih mikroba.

Generalno, smatra se da je veća raznolikost crevnih bakterija bolja od manje raznolikosti. Međutim, stručnjaci su upozorili na to da još uvek nije dokazano da li će ljudi imati bilo kakve zdravstvene koristi od promena u crevima viđenih u ovoj kratkoročnoj studiji, piše "WebMD".

"Još uvek imamo mnogo toga da naučimo o tome šta određuje zdravu ravnotežu crevnih bakterija", rekla je Lauri Vrajt, predsednica odeljenja za ishranu i dijetetiku na Univerzitetu Severna Florida u Džeksonvilu.

Studija, objavljena 15. juna u časopisu "Journal of Agricultural and Food Chemistri", jedna je od najnovijih koja se bavi aktuelnom temom mikrobioma creva.

Termin se odnosi na široku kolekciju bakterija i drugih mikroorganizama koji prirodno žive u crevima. Studije su, poslednjih godina, dokazale koliko su mikrobi važni za normalne telesne procese - od metabolizma do imunološke odbrane i funkcionisanja mozga.

Na sastav mikrobioma creva utiču mnogi faktori, uključujući gene, zdravstveno stanje, stres i lekove (posebno antibiotike). Međutim, istraživanja pokazuju da i ishrana igra ključnu ulogu.

Dosadašnja istraživanja pokazala su da ishrana bogata povrćem, mahunarkama, žitaricama, orasima i ribom, poput čuvene mediteranske ishrane, mogu povećati raznolikost crevnih mikroba. Postoje i dokazi da fermentirana hrana poput jogurta može učiniti isto.

Za početak, portugalski istraživači želeli su da testiraju efekte piva (fermentisani ekstrakt zrna ječma).

Pivo, takođe, sadrži brojna biljna jedinjenja koja se nazivaju polifenoli, a koja, prema istraživačima na čelu sa Anom Faria sa Univerziteta u Lisabonu NOVA, mogu uticati na crevne mikrobe.

Njen tim regrutovao je 19 zdravih muškaraca koji su umereno pili alkohol i nasumično ih rasporedio u jednu od dve grupe.

Jedna grupa je pila bocu alkoholnog piva svake večeri tokom četiri nedelje, a druga je pila bezalkoholnu verziju. Obe grupe su upućene da se pridržavaju svojih uobičajenih navika u ishrani i vežbanju.

Pre i posle ovog četvoronedeljnog perioda, muškarci su davali uzorke stolice kako bi analizirali crevne bakterije.

Istraživači su otkrili da su obe grupe pokazale povećanu mikrobnu raznolikost, zajedno sa povećanom aktivnošću fekalne alkalne fosfataze.

Istraživači su rekli da bi to mogao biti pokazatelj poboljšanja funkcije creva.

Ali, stručnjak za mikrobiom koji nije bio uključen u studiju rekao je da rezultati "nisu baš ubedljivi".

"Ovo je mala studija koja ispituje sastav crevnih mikroba na nivou roda", rekao je dr Emeran Majer iz Centra za mikrobiom mozga i creva na Kalifornijskom univerzitetu u Los Anđelesu. Dodao je da nije razmatrao performanse mikrobioma.

To ne znači da pivo može uticati na zdravlje creva. Majer je primetio da je konzumacija hmelja, biljke koja se koristi u kuvanju piva za dodavanje ukusa i gorčine, povezana sa zdravstvenim prednostima.

"Stoga bi bilo zanimljivo sprovesti studije kako bi se utvrdilo da li su promene mikrobioma jedan od mehanizama", rekao je on.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako se rešiti mamurluka: Korisni saveti
Mamurluk, pijanstvo

Posledice "najluđe noći"

01.01.2023. 09:05

Kako se rešiti mamurluka: Korisni saveti

Kao i većina ljudi, verovatno ste Novu godinu dočakali uz koju časicu više i sada osećate posledice, a kroz glavu vam prolazi misao "nikad više"...
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
02.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve