Zdravlje
23.02.2022. 15:15
Tanjug

Stigla oprema

Počinju da se rade obdukcije umrlih od korone

Obdukcija
Izvor: Shutterstock

Specijalista sudske medicine, profesorka Tatjana Atanasijević, izjavila je u sredu da je Institut za sudsku medicinu u Beogradu dobio bezbednu obdukcionu salu i uslove da se rade obdukcije pacijenata koji su umrli zbog kovida-19 ili sa kovidom-19, jer je obdukcija jedini nesumnjiv način da se utvrdi uzrok smrti.

Atanasijević je za RTS rekla da su u obdukcionoj sali obezbeđeni uslovi da se, kako u ovoj tako i u nekim budućim epidemijama zaraznih bolesti, obdukcije obavljaju u skladu sa svetskim standardima bezbednosti.

Dodala je da se prvi smrtni slučaj u Srbiji koji može da se dovede u vezu sa kovidom-19 dogodio 20. marta 2020. godine.

"Sada smo dobili sigurnu obdukcionu salu, opremljena je najsavremenijom opremom, urađena je po svim standardima koji su propisani za ovakvu vrstu sala. U sali imamo specijalni sistem ventilacije, koji omogućava negativan pritisak u prostoriji da vazduh iz prostorije ne može da ide van te prostorije, a izbacuje se kroz specijalni sistem ventilacije, prolazi kroz odgovarajuće filtere. To je veliki pomak", objasnila je Atanasijevićeva.
 

Navela je da specijalni obdukcioni sto ima nishodnu ventilaciju, tako da usisava vazduh i na taj način je mogućnost širenja infetkitvnog agensa svedena na minimum.

"Sada smo spremni da radimo obdukciju, ovog momenta možemo da počnemo. Mi volimo da kažemo umrli od kovida i umrli sa kovidom. Nekada je ta distinkcija teška, ne možete precizno da se izjasnite da li je kovid taj koji je uzrokovao smrt ili je to u sadejstvu sa bolestima pacijenta. Obdukcija je jedini nesumnjivi način utvrđivanja uzroka smrti bez dileme", bila je izričita Atanasijevićeva.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Trećina kovid umrlih nije preminula od korone
Nemačka

Istraživanje u Nemačkoj

18.01.2022. 22:05

Trećina kovid umrlih nije preminula od korone

U nemačkoj pokrajini Zaksen-Anhalt 29 odsto preminulih, koji se nalaze na spisku umrlih od posledica korone, nije umrlo zbog tog virusa, pokazuje istraživanje koje je objavio dnevnik "Bild“.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
01.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve