Zdravlje
08.03.2023. 19:25
Beta

"Umesto cveća, pregled"

Portal Bebac uputio glasan apel na Dan žena

Majka i beba
Izvor: Shutterstock

Roditeljski portal Bebac upozorio je na Dan žena da su gorući problem u Srbiji, pred kojim "niko nema pravo da žmuri i ćuti", uslovi rađanja i nedostatak ginekologa.

U saopštenju tog portala zatraženo je od svih "nadležnih ministarstava, Vlade Republike Srbije, svih upravnika porodilišta i domova zdravlja, od svih lekara, babica i celokupnog medicinskog osoblja", hitno pokretanje promena uslova očuvanja reproduktivnog zdravlja i rađanja u Srbiji.

"Nehumani uslovi koji dovode do komplikacija, ugrožavajući živote žena, trudnica i beba ili u najboljem slučaju trauma na porođaju, nedopustivi su i visoko nemarni. Nećemo ružu. Hoćemo ginekologa", poručuje se u saopštenju.

Bebac podseća i da u Srbiji svakog dana jedna žena umre od raka grlića materice, te da smo drugi u Evropi po umiranju od bolesti koja može da se prevenira.

"Međutim, nemamo dovoljno ginekologa i stručnjaka da i prevencija i lečenje budu dostupni svakoj ženi. Ginekologa nema ni za trudnice, a nema ih dovoljno ni u našim porodilištima. Privatni pregled ne može svaka žena u Srbiji sebi da priušti", poručeno je iz tog portala.

Bebac zato traži da ginekološki pregled bude dostupan "u svim mestima i svakoj ženi" u Srbiji.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Karcinom ne bira: Mnogi se boje, a malo njih se preventivno pregleda
doktor, lekar

Dan borbe protiv raka

04.02.2023. 04:45

Karcinom ne bira: Mnogi se boje, a malo njih se preventivno pregleda

Prema kalendaru zdravlja, 4. februar obeležava se kao Svetski dan borbe protiv raka, što je i povod da se prikažu značajni podaci važni za prevenciju i borbu protiv opake bolesti na teritoriji grada Beograda, saopšteno je iz Sekretarijata za zdravstvo.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
34°C
16.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve