Zdravlje
02.10.2022. 18:05
R. E/ WebMD

Najnovija studija

Postoji razlog zašto spermatozoidi "plivaju" zajedno

spermatozoidi, jajna ćelija
Izvor: Shutterstock

Izreka da je "najbrža i najjača muška jajna ćelija ona koja je uspela da oplodi žensku jajnu ćeliju" dovodi se u pitanje nakon što je najnovija studija otkrila da je to, zapravo, "timski rad", da nije reč o preživljavanju najsposobnijih. Šta to znači?

Muški spermatozoidi "plivaju" kroz ženski reproduktivni trakt i veće su šanše da će do jajne ćelije doći ako se kreću zajedno, u grupama, kažu istraživači državnog Univerziteta Severne Karoline i Univerziteta "Cornell", a piše "WebMD".

Istraživači su primetili da spermatozoidi "plivaju" zajedno u grupama, probijajući se kroz gustu, ali elastičnu tečnost grlića materice i jajovoda, na putu do jajne ćelije.

Spermatozoidi, poput jata riba, "plivaju" nezavisno, ali usput ulaze i izlaze iz grupe.

Da bi saznali da li ovo "kolektivno plivanje" ima bilo kakvu stvarnu biološku korist, naučnici su sproveli eksperimente koristeći spermatozoide bika, koji imaju slična svojstva kao ljudska.

Spermatozoidi su smešteni u uređaj koji oponaša fizičko okruženje grlića materice, a zatim su naučnici testirali kako spermatozoidi reaguju kada promene svojstva tečnosti i protok.

Otkrili su tri prednosti spermatozoida koji putuju u grozdovima umesto da putuju sami, a rezultate su objavili u časopisu "Frontiers in Cell and Developmental Biology".

Kada je tečnost statična, bez ikakvog protoka, spermatozoidi mogu efikasnije "plivati" u pravoj liniji ako su grupisani zajedno.

Na umerenom nivou toka, "držanje zajedno" pomaže spermatozoidima da se poravnaju jedni sa drugima kako bi mogli da "plivaju" protiv struje, slično kao jata riba koja takođe plivaju uzvodno.

Kada je protok najjači, manje je verovatno da će spermatozoidi biti "odneti strujom" ako se kreću zajedno.

Što više istraživači saznaju o tome koji spermatozoidi najuspešnije dopiru do jajne ćelije, to će više moći da primene ova otkrića na pomoćne reproduktivne tehnologije kako bi pomogli ženama da zatrudne.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
03.10.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve