Zdravlje
10.06.2022. 00:20
Beta

I to se desilo

Prva zemlja u Aziji koja je odobrila marihuanu u medicinske svrhe

Kanabis, marihuana
Izvor: Shutterstock

Tajland je odobrio uzgoj i prodaju marihuane, kao i upotrebu u medicinske svrhe, javlja CNN.

Tajland je prva zemlja u Aziji koja je dekriminalizovala kanabis.
 
Ministar za zdravstvo Tajlanda Anutin Čarnvirakul, koji je pokrenuo inicijativu za dekriminalizaciju, rekao je da očekuje da legalna proizvodnja kanabisa pomogne ekonomiji zemlje.

On je dodao da rekreativna upotreba biljke ostaje nelegalna. "Odgovor je ne. I dalje imamo zakone kojima se kontroliše konzumacija, pušenje i upotreba proizvoda od kanabisa na neproduktivne načine", rekao je Čarnvirakul.

Nakon dekriminalizacije, uzgajanje i trgovina marihuanom i proizvodima od konoplje, kao i upotreba delova biljke za lečenje, više nisu nezakoniti.

Kafići i restorani mogu da služe hranu i pića koji sadrže marihuanu, ali samo ako sadrže manje od 0,2 odsto glavne psihoaktivne supstance biljke.

Prema tajlandskom Zakonu o javnom zdravlju, pušenje marihuane u javnom prostoru kažnjava se sa tri meseca zatvora i novčanom kaznom od 800 dolara (750 evra).

Čarnvirakul je upozorio turiste da ne puše marihuanu u Tajlandu. "Uvek smo naglašavali upotrebu kanabisa u medicinske svrhe i za zdravlje. Nijednog trenutka nismo pomislili na to da zagovaramo rekreativnu upotrebu kanabisa", rekao je tajlandski ministar zdravlja.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
overcast clouds
13°C
14.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve