Život
01.09.2020. 18:39
R. E. / Sputnik

Francuska počela da pravi ekološke zaštitne maske od konoplje

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Francuska kompanija "Geošavr" počela je da prodaje zaštitne maske protiv virusa korona napravljene od vlakna konoplje, javio je radio "Frans blu".

Preduzeće, osnovano 2014. godine, nalazi se u gradiću Lezin u departmanu Jona (Burgundija, jugoistočno od Pariza). Specijalizovano je za proizvodnju filca, platna i netkanog tekstila na bazi biljnih vlakana poput lana, konoplje ili koprive, piše Sputnik.

Projekat zaštitne maske od konoplje razvili su stručnjaci kompanije od ovog proleća. Kapacitet filtriranja maske je 89 odsto. Unutrašnjost maske prekrivena je tankim slojem tkanine da manje smeta licu.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Prolazak vazduha kroz tkaninu i njegova filtracija obezbeđuju se bez upotrebe bilo kakvih dodatnih sredstava, objasnila je direktorka kompanije Stefani Govene.

Povezane vesti - SINGAPUR SE SUOČAVA SA JOŠ JEDNIM VIRUSOM: Smrtonosnu zarazu prenose komarci

Osim toga, upotrebljena maska ne zagađuje životnu sredinu, već je đubri, jer je biorazgradiva. Tokom njene proizvodnje ne nastaje ni zagađujući otpad – ova tehnologija koristi samo vodu pod pritiskom.

Niska cena

Ova francuska kompanija već proizvodi 5.000 maski dnevno u obliku "patkinog kljuna" – ovo je poznata standardna maska-respirator PP2, koja se ne lepi za usta za razliku od medicinske.

Lezin sada, između ostalog, ispunjava narudžbine primljene iz Belgije, Švajcarske i Italije. Među klijentima u Francuskoj je i kancelarija gradonačelnika "grada milionera" La Bol, gde se nalazi vila francuskog predsednika Emanuela Makrona i njegove supruge Brižit.

 

U departmanu Jona već je proizvedeno i poslato kupcima više od 1,5 miliona maski po ceni od 0,65 evra. Odnosno, cene su niže od cena konvencionalnih medicinskih maski, koje se prodaju po ceni 0,8-1 evro. Takođe, za maske od konoplje cena se smanjuje u zavisnosti od količine porudžbine.

Povezane vesti - Naučnici otkrili kojim se redosledom pojavljuju simptomi koronavirusa

Kompanija zapošljava uglavnom osobe sa invaliditetom. Sirovine koje se koriste su domaće – nabavljaju se sa farmi koje se nalaze u krugu od 200 km. Na ovoj konoplji ne koriste se nikakvi pesticidi. Istovremeno, sam uzgoj tehničke konoplje koristan je za očuvanje životne sredine – ova biljka može da apsorbuje ogromne količine ugljen-dioksida. Jedan hektar konoplje tokom života biljaka apsorbuje 15 tona ugljen-dioksida.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
21.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve