Zdravlje
17.01.2022. 20:05
Tanjug

Klinički centar Srbije

Prvi put u Srbiji izvedena endoskopska operacija kičme

Lekari
Izvor: Shutterstock

U Urgentnom centru Kliničkog centra Srbije prvi put je urađena endoskopska operacija kičme, a prvu takvu intervenciju u državnoj ustanovi u Srbiji izveo je tim srpskih hirurga koje je predvodio neurolog iz Nemačke, Kristijan Vojčehovski.

Najsavremenom metodom u spinalnoj hirurgiji u Urgentnom centru operisano je dvoje pacijenata - muškarac (55) i žena (30).

Vojčehovski, specijalista spinalne hirurgije iz Berlina, došao je na poziv Ministarstva zdravlja kako bi srpskim kolegama preneo višedecnijsko iskustvo u izvođenju minimalno invazivne hirurške procedure.

''Spinalnom hirurgijom se bavim 25 godina, u početku je bilo teže, jer je reč o vrlo sofisticaranoj metodi. Danas imamo mnogo bolje uređaje, kamere, i mogućnost da izvedemo zahvat tako da pacijenti mogu istog dana da ustanu iz bolničkog kreveta i da se posle dan-dva vrate svakodnevnim aktivnostima'', kaže Vojčehovski koji je prvi put u Beogradu, a kao edukator svoje znanje i iskustvo prenosi kolegama širom Evrope, Azije i drugih delova sveta.

Vojčehovski je operacije izveo uz asistenciju načelnika Odeljenja za hirurgiju kičmenog studa Urgentnog centra Slaviše Zagorca koji kaže da u toj ustanovi u redovnu proceduru ulazi potpuno nova tehnika, kao i da je tendencija da se sve što može operiše endoskopski.

''Pre svega jer je mali rez, svega jedan centimetar, gubi se malo krvi, malo je oštećenje tkiva, a pacijent se veoma brzo vraća radnim aktivnostima'', kaže Zagorac.

Navodi da ima mladih lekara koji su zainteresovani za tu metodu, kao i da je zahvaljujući Ministarstvu zdravlja nabavljena najsavremenija oprema za endoskopsku hirurgiju.

"Ovo je prvi put da će ova metoda zaživeti u državnoj ustanovi. Uskoro treba da pređemo u novu zgradu, imamo kapacitete i mislim da smo spremni za tu vrstu hirurgije. Edukacije su, takođe, veoma važne, a napravili smo dobru saradnju, pre svega sa centrima u Nemačkoj. Profesor je želeo i uspeo da dođe i u vreme korone'', kaže Zagorac.

Objašnjava da se endoskopijom operišu dve bolesti kičme, kod mlađih uglavnom hernijacije diskusa, a kod starijih stenoze ili suženje spinalnog kanala.

''Pacijenti osećaju bol, ako pritisak na živce traje dugo može da dođe do slabosti nogu, gubitka kontrole mokrenja...'', objašnjava Zagorac.

Dodaje i da klasična operacija ostaje standard u pojedinim ustanovama.

'Nisu sve indikacije za endoskopiju, otvorena hirurgija će uvek imati mesto, to su kompatibilne tehnike'', navodi Zagorac.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Verovali ili ne: Jedna operacija, a smrtnost 300 odsto
Lekari

I to se dešava

05.11.2021. 22:05

Verovali ili ne: Jedna operacija, a smrtnost 300 odsto

Škotski hirurg je uspeo da tokom jedne operacije ubije čak troje ljudi! Iako se incident dogodio u 19. veku, ova morbidna zanimljivost ostala je urezana u pamćenju svih koji su je čuli.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
37°C
14.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve