Zdravlje
18.08.2022. 07:10
R. E.

Zdravo i ukusno

"Rajska biljka": Sve zdravstvene prednosti paradajza

Paradajz
Izvor: Shutterstock

Paradajz u ishrani svrstavamo u povrće, mada je ova biljka u botanici klasifikovana kao voće. Voće ili povrće, svejedno je. Važno da je ova biljka, koju često nazivaju "rajskom", zdrava i ukusna.

Paradajz je bogat supstancom likopen, koja mu daje jarko crvenu boju i štiti od ultraljubičastih zraka. Na sličan način likopen štiti i organizam od oštećenja izazvanih UV zračenjem.

Paradajz takođe sadrži kalijum, vitamine B i E i brojne druge hranljive materije.

Likopen je antioksidant, što znači da se bori protiv molekula zvanih slobodni radikali, koji mogu da oštete ćelije i utiču na imuni sistem. Zbog toga, hrana sa visokim sadržajem likopena, kao što je paradajz, može smanjiti verovatnoću da ćete imati rak pluća, želuca ili prostate.

Neka istraživanja pokazuju da pomaže u prevenciji karcinoma pankreasa, debelog creva, grla, usta, dojke i grlića materice, piše WebMD.

Likopen takođe pomaže u snižavanju nivoa LDL, tj. "lošeg“ holesterola, kao i krvnog pritiska, što umanjuje rizik od srčanih bolesti. Drugi hranljivi sastojci u paradajzu, poput vitamina B i E i antioksidanata koji se nazivaju flavonoidi, takođe mogu poboljšati zdravlje srca.

Paradajz takođe sadrži lutein i zeaksantin, supstance koje pomažu u zaštiti očiju od takozvane "plave svetlosti" koju stvaraju ekrani računara i pametnih telefona. Ove supstance takođe pomažu kod glavobolje izazvane naprezanjem očiju.

Neka istraživanja pokazuju da paradajz može biti od pomoći ljudima koji imaju astmu i može pomoći u sprečavanju emfizema, trajnog uvećanja disajnih puteva. Razlog tome je verovatno taj što se likopen, lutein i zeaksantin, između ostalih antioksidansa, bore protiv štetnih supstanci u duvanskom dimu, koji je vodeći uzrok emfizema. Naučnici pokušavaju da saznaju više o tim efektima.

Mnoge studije sugerišu da ako unesete više paradajza u ishranu, to može ojačati vaš imuni sistem, sniziti nivo holesterola i sprečiti zgrušavanje krvi.

Likopen pomaže i kod bolesti desni, gingivitisa i parodontitisa, na isti način na koji pomaže u prevenciji raka, tako što se bori protiv slobodnih radikala.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Da li su organski proizvodi pitanje zdravlja ili pomodarstva?
hrana

Organska hrana

27.07.2022. 15:49

Da li su organski proizvodi pitanje zdravlja ili pomodarstva?

Razmišljanja građana Srbije o organski proizvedenim namirnicama kreću se, kao uostalom i o najvećem broju drugih oblasti, u rasponu od lakonskog negiranja njihovih prednosti i vrednosti, do apsolutnog obožavanja koje bi zajedljivi nazvali pomodnim trendom imućnijih.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
22.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve