Zdravlje
21.03.2023. 20:05
Beta

Zabrinjavajući podaci

Mamograf u Nišu: Kod skoro dva odsto žena otkriven rak dojke

rak dojke
Izvor: Shutterstock

Direktor Doma zdravlja Milorad Jerkan izjavio je u utorak da je u okviru nacionalnog skrininga u toj ustanovi prošle godine urađeno više od 4.500 mamografskih pregleda i da su promene u dojkama otkrivene kod bezmalo osam odsto žena, a kod njih 1,8 odsto rak dojke.

Jerkan je kazao da se u toj zdravstvenoj ustanovi svakog radnog dana uradi 10 do 15 mamografskih pregleda, a vikendom više od 40, tako da će, kako je ocenio, ove godine uz pomoć mamografa sigurno biti pregledano 7.000 žena.

"Sa Ministarstvom zdravlja dogovorili smo da se mamografski pregledi rade i kod žena mlađih od 49 ili 50 godina jer sada imamo i mnogo mladih žena, onih koje sa 25 ili 30 godina imaju promene u dojci koje mogu biti fatalne", izjavio je on.

Dodao je, na tribini o važnosti preventivnih pregleda i ranog otkrivanja karcinoma, da se na mamografski pregled u niškom Domu zdravlja čeka tri do četiri dana, a u određenim slučajevima se radi istog dana kada se ultrazvučnim pregledom otkriju sumnjive promene u dojci.

Doktorka Slavica Aleksić je kazala da je rak dojke jedan od vodećih uzroka prerane smrti žena u Srbiji, odmah iza moždanog udara i infarkta.

Kazala je da "od karcinoma u Srbiji godišnje oboli više od 40.000 ljudi, a više od njih 20.000 premine", te da je Srbija "na osmom mestu u svetu po učestalosti oboljevanja od karcinoma, a na prvom po smrtnosti od raka".

Tribinu "Budite uz nas", organizovalo je nedavno osnovano istoimeno udruženje žena obolelih od raka, prvenstveno od raka dojke.

Nišlijka Milena Veličković kazala je da udruženje "Budite uz nas" okuplja sedamdesetak žena koje se bore ili su pobedile opaku bolest.

"Nama je podrška potrebna. Na žalost, trenutno nam nije omogućena psihološka podrška, a puno bi nam značila, naročito u prvim trenucima od momenta saznanja dijagnoze", kazala  je Veličković.

Prema njenim rečima, sada u udruženju žene mogu da razmenju iskustva i da međusobno pomažu.

Ivana Timotijević, koja se sa kancerom bori od sredine 2019. izjavila je da će se članice tog udruženja boriti da žene shvate koliko je važno da brinu o sebi i svom zdravlju i da redovno odlaze na preventivne preglede.

"Preventiva je, možemo reći, nerazvijena u našem zdrastvenom sistemu, ali to nije razlog da žene jednom godišnje ne obave sistematski pregled", kazala je ona.

Prema njenim rečima, kada se bolest otkrije na vreme, lečenje je mnogo jednostavnije, bezbolnije i jeftinije za zdravstveni sistem, porodicu i za samu ženu.

Članice udruženja "Budite uz nas" istakle su da za sada za aktivnosti imaju jedino podršku niške gradske opštine Pantelej.     

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Odeš na Kališ, prošetaš i uradiš pregled mamografom
Kalemegdan, Beograd

Iskoristite priliku

06.03.2023. 15:05

Odeš na Kališ, prošetaš i uradiš pregled mamografom

U Beogradu na Kalemegdanu, od utorka 7. marta, ponovo će se obavljati pregledi u mоbilnom mаmоgrаfu, najavio je Institut Srbije za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".
Close
Vremenska prognoza
fog
16°C
26.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve