Zdravlje
12.10.2022. 20:30
Beta

RFZO

Srbija nema dovoljno reumatologa

Artritis, bol
Izvor: Shutterstock

Više od 3.000 ljudi u Srbiji leči se od reumatskih oboljenja, a u poslednjih pet godina sve je više pacijenata koji koriste inovativnu terapiju, rekla je predstavnica Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Vesna Vuković.

 

Ona je na okruglom stolu u Beogradu, povodom Svetskog dana artritisa, istakla da je važno odlaziti na redovne preglede, kao i da će se u narednom periodu RFZO potruditi da lekove za reumatološka oboljenja usmeri ka bolnicama širom Srbije.

Predsednica Udruženja obolelih od reumatskih bolesti (ORS) Mirjana Lapčević istakla je da će kampanjom pod nazivom "Identifikovanje bolnih tačaka" pokušati da se podigne svest u javnosti o ovoj bolesti i pojača uključivanje državnih institucija u rešavanje problema obolelih od hroničnih artritisa.

"Bolne tačke u Srbiji su ograničena dostupnost inovativne terapije obolelima od artritisa, kao i smanjeno interesovanje farmaceutskih kompanija za plasiranje kliničkih istraživanja koja donose inovativne lekove koji su od 1990. godine sačuvali 55 miliona godina života. Pacijenti obučeni da budu partneri u kliničkim istraživanjima, edukovaće i motivisati obolele da se uključe u njih, a kroz lično iskustvo u bolesti mogu pomoći reumatolozima uključenim u klinička istraživanja", rekla je Lapčević.

Ona je istakla da je druga "bolna tačka", kada je u pitanju ova bolest, stagniranje istraživanja u medicini, da se u poslednjih pet godina broj istraživanja na ovu temu nije smanjio "ali se nije ni povećao", kao i da su ona značajna u odredjivanju terapije pacijentima.

Predsednik Udruženja reumatologa Srbije (UReS) Predrag Ostojić naglasio je da je u poslednjih 10 do 20 godina došlo do napretka u lečenju reumatoloških oboljenja, ali je problem što je mali broj reumatologa.

"Koliki je tačan broj licenciranih reumatologa se ne zna, ali sigurno taj broj nije veći od 70 ili 80. Problem je i rasporedjenost reumatologa po gradovima, jer najviše njih nalazi u velikim gradovima u Srbiji", rekao je Ostojić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Reumatski bolesnici - uključite se u kliničke studije
Artritis, bol

Pomozite sebi

10.07.2022. 15:40

Reumatski bolesnici - uključite se u kliničke studije

Reumatski bolesnici u Srbiji moći će lakše da dođu do terapije uključenjem u kliničke studije zahvaljujući projektu "Vreme je za istraživanje".
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
2°C
03.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve