Zdravlje
20.02.2022. 10:25
Sanja Petrović

Strah, ponos ili neznanje

Srbin i joga: Zašto muškarci i dalje beže od raširene strunjače

Joga
Izvor: Sanja Petrović

Da li se manje luči testosteron ako napravite "drvo", "mačku" ili "štipaljku"?

Naravno da niko nikada ovo nije pitao, ali se suštinski u našoj zemlji pitanje joge i muškaraca, kod pojedinaca, vrti oko ovoga.

Ako kažemo da je joga za sve, zašto se onda u joga studijima u Srbiji pojavljuje manje muškaraca nego žena?

Strah, ponos ili neznanje su opravdanja zašto muškarci i dalje beže od raširene strunjače. Za razliku od muškaraca srednjeg i zrelog doba, kojima je joga najpotrebnija, a koji je najmanje koriste, istina je da su mlađe generacije oslobođene predrasuda i poistovećivanja joge sa muškarcima u helankama.

Lakše je prihvataju i na neki način je ušla u modu i takozvani wellbeing.

Problematičnu masu, da tako kažemo, čine muškarčine kojima je joga za žene i „određenu“ mušku populaciju. A da li bi povod za razmišljanje u drugom smeru bio ako kažemo da je dosta opasnih frajera poput Stinga praktikuje?

Za Novaka već svi znaju, a tu su još i jedan Marko Simonović, Vlada Štimac...

U Americi je broj muškarca koji praktikuje jogu za četiri godine porastao za 17 odsto. Kod muške populacije (ne misli se na profesionalne sportiste), fizička aktivnost je, ako postoji, neretko vezana za neku vrstu agresije – da li će to biti dizanje tegova, maratoni, iscrpljujuća fudbalska ili košarkaška nadmetanja...

Čak i ovde, joga vraća u balans i sprečava eventualne povrede koje bi mogle nastati usled grubog tretmana tela. Kod osoba koje se nakon godina ili meseci neaktivnosti vrate na teren, a bez prethodno osmišljenog plana, pitanje je vremena kada će doći do neke povrede – ramena, kolena, skočnog zgloba, ponekad i kičme.

Čak i ako dođe do ovakvih situacija, joga je dobar prijatelj za vraćanje tela u normalu. Kada praktikujemo jogu poštujemo granice tela. Učimo tačno gde su, sprečavamo povrede ili ih saniramo, ako je do njih i došlo. I, naravno, pomeramo granice izdržljivosti, fleksibilnosti, kontrole. Otklanjamo blokade koje su bilo fizičke, bilo umne, kontrolom daha minimizirajući rizike bolnih stanja. Bezbednost je prioritet. Već tokom prvog meseca primene osetićete blagodeti za svoje telo.

Redovnom praksom postaćete otvoreniji nego što ste ikada mislili, bilo da ste u treningu ili samo želite da sačuvate telo i starite dostojanstveno. Atrofirani mišići od kancelarijskog posla će se ponovo probuditi, seksualna energija takođe, a nagomilane frustracije, bes i stres će tiho nestati, dok će se unutrašnji mir koji dobijete zauzvrat lančano odraziti i na vaše odnose i na vaš posao.

Joga
Izvor: Sanja Petrović

Neka vas ne brine to što niste razgibani kao vaša partnerka ili neka druga ženska osoba koju ste videli. Žensko telo je stvoreno drugačije, da bude fleksibilnije. Kada se budete okružili ljudima koji svesno rade na sebi, kog god da su pola, postaćete i vi otvoreniji, proširenijih vidika za nešto novo što vam dolazi. Jogu su izmislili muškarci, najpoznatiji jogini su muškarci, ako je to bitno.

Stoga delajte brzo, proleće nam stiže.

 

Autor teksta: Sanja Petrović, Sertifikovani internacionalni Hatha joga instruktor / sportski instruktor

Instagram: @sanja_petrovic_yoga

Facebook: @sanjapetrovicyoga

Zvanični sajt: www.sanjapetrovic.com

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Slojevito nije mit: Kako da se pravilno obučete za trčanje u toku zime
Trčanje

Saveti

05.01.2022. 13:10

Slojevito nije mit: Kako da se pravilno obučete za trčanje u toku zime

Praznični period godine uglavnom služi kako bismo se što više odmorili i napunili baterije pred nove radne pobede. Dok jedni maksimalno uživaju u čitanju, gledanju filmova i udovoljavanju nepcima, drugi višak slobodnog vremena koriste kako bi se posvetili fizičkim aktivnostima.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
28.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve