Zdravlje
19.06.2023. 11:53
R.E:/Niške Vesti

Porast broja slučajeva

Šta je alergijski rinitis koji muči 40 posto svetske populacije

kijanje, prehlada, grip, alergija
Izvor: Shutterstock

Kijane, curenje nosa, svrab u očima, sve su to prvi simptomi alergijskih reakcija, zbog kojih je i niška ORL klinika puna pacijenata. Ono što zabrinjava jeste da se broj ljudi koji pati od alergija znatno povećao.

Direktor niške klinike prof dr. Dušan Milisavljević ističe da je alergijski rinitis u porastu, i da vlada svojevrsna svetska pandemija, koja ne ugrožava život, ali kvari kvalitet života.

"U proleće se srećemo sa pacijentima koji imaju puno problema sa disanjem kroz nos, peckanjem u očima, sa pojačanom sekrecijom iz nosa, lošim disanjem, gubitkom čula mirisa i naše prijemne ambulante su prepune sa pacijentima koji imaju alergijske promene, alergijske rinitise. To je period proleća kada su u vazduhu prisutni svi alergeni, polen trave, drveća, korova.   Alergijski rinitis u porastu i oko 40 posto svetske populacije ima određeni vid alergijskog rinitsa“, rekao je dr Milisavljević za Niške vesti.

Niška klinika prati svetske trendove u lečenju alergenskog rinitisa intranazalnim kortikosteroidima, primenom antihistaminika, osvežavanjem sluzokože nosa i kapima.

"Savetujem pacijentima, da ako imaju simptome peckanja u očima, ako imaju sekret iz nosa koji je bistar, ako se sliva spolja ili ide niz zadnji zid ždrela, da ih to iritira da kašlju, da posete lekara, da urade kožne alergijske probe, da bi videli na koji alergen su alergični, da bi videli kako bi mogli da izbegavaju taj alergen u nekom periodu. Recimo dok lipa cveta iritira mnoge naše sugrađane, kao i mene, i pravi probleme“, poručuje dr Dušan Milisavljević.
 

Alergijski rinitis je bolest gde jačina simptoma varira od godine do godine, i nemamo pravo objašnjenje zbog čega se to dešava. Ponekad, ne postoji ni povezanost koncentracije polena u vazduha sa jačinom simptoma. Alergijski rinitis jeste hronična bolest, ali zahvaljujući savremenom pristupu terapiji, ne umanjuje kvalitet života.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Detaljan Kalendar alergena za celu Srbiju
alergija

Počela sezona alergija

10.03.2023. 13:39

Detaljan Kalendar alergena za celu Srbiju

Počinje sezona alergena. Tim povodom Agencija za zaštitu životne sredine objavila je Kalendar alergena. Pogledajte...
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
29.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve