Život
10.04.2024. 10:10
R.E.

Maglovite misli

Kako ALERGIJE utiču na RAD MOZGA

Alergija
Izvor: Shutterstock

Da li vam se desilo da u toku sezone alergija primetite da vam mozak radi sporije i da ste umorni češće nego inače? Niste jedini, veliki broj ljudi osetljivih na alergene iz vazduha prijavljuje slične simptome.

Problem je u začepljenju sinusa, koje se osim kod alergija javlja i prilikom prehlade. Do sada nema preciznog objašnjena zašto začepljeni sinusi utiču na funkcionisanje mozga.

"To nije nešto što može da se potvrdi testovima" kaže dr Ričard Lebovic, otorinolaringolog iz Njujorka.

Ovi simptomi utiču i na decu, a u istraživanjima je zaključeno da deca koja pate od alergija i ne dobijaju terapiju, imaju lošije rezultate u školi od svojih vršnjaka. Deca lošije spavaju tokom sezone alergija, pa su umorniji u toku dana i teže se koncentrišu na zadatke.

Primena terapije kod dece sa ovim simptomima je visoko efikasna i utiče na poboljšanje uspeha u školi, piše New York Times.

Alergija
Izvor: Shutterstock

Alergije izazivaju zapaljenje sinusa, koje izaziva oslobađanje proteina citokina, kao deo imunološkog odgovora.

"Citokini su tu da pomognu u suzbijanju infekcija, kao kod prehlade, a izazivaju i takozvanu maglu u mislima" kaže dr Mark Aronika, alergolog iz Klinike Klivlend.

Imunološki odgovor može uticati na povećan osećaj umora. Kada smo prehlađeni, telo nas navodi da se što više odmaramo kako bi simptomi prošli.

Međutim, kod alergija ovi simptomi mogu trajati mesecima, pa odmaranje nije dovoljno dobro rešenje.

Dr Aronika preporučuje kontrolisanje alergije, čime se smanjuju simptomi, a sa njima i imunološki odgovor koji utiče na rad mozga.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
30.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve