Zdravlje
09.02.2024. 12:05
Beta

Istraživanje

Šta se to dešava s decom u Subotici? Deformacije kičmenog stuba učestale

kičma, leđa
Izvor: Shutterstock

Analizom dokumentacije Zavoda za javno zdravlje Subotica na osnovu podataka sa sistematskih pregleda, od 6.067 dece 2022. godine, njih1.101 (18,18 odsto) ima neki oblik deformacije kičmenog stuba, što je najveći broj u poslednjih 15 godina.

Radi se o deci predškolskog, osnovnoškolskog i srednješkolskog uzrasta, piše Magločistač.

Od 2007. do 2022. broj dece s krivom kičmom varira od godine do godine, dok je obrada podataka za 2023. još u toku.

U odgovoru Službe Opšte bolnice Subotica za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju za Magločistač su naveli da se deca školskog uzrasta posle sistematskog pregleda pedijatra upućuju na fizijatrijski specijalistički pregled.

To se radi, kako je ukazano,  zbog sumnje na poremećaj u držanju ili deformitet.

Posle pregleda i postavljanja dijagnoze, deca se obučavaju za vežbe koje obavljaju u kući uz nadzor roditelja, a fizijatar ih periodično pregleda do završetka rasta.

Navedeno je da je loše držanje tela najčešći razlog upućivanja na to, a u manjem procentu je strukturalni deformitet kičmenog stuba, grudnog koša, kuka, kolena ili stopala.

Strukturalni deformiteti su uzrokovani genetskim faktorima, metaboličkim i neurološkim poremećajima i oboljenjima.

"Loše držanje tela je povezano s nedovoljnom fizičkom aktivnošću, sedećim stilom života, nepravilnim sedenjem, gojaznošću, neadekvatnim opterećenjem težinom - naročito školske torbe", piše u odgovoru.

Dodaje se da težina pune školske torbe ne bi trebalo da prelazi 15 odsto telesne težine deteta.

Uz to "torba ne sme biti šira od leđa, ne viša od ramena, da ne ide ispod nivoa struka, da ima ojačane naramenice koje se nose na oba ramena".

Ukoliko se ne koriguje loše držanje tela može dovesti do strukturalnih deformiteta naročito kičmenog stuba, povezanih s hroničnim bolom i smanjenjem radne sposobnosti.

"Savet fizijatara je da deca školskog uzrasta moraju imati svakodnevnu fizičku aktivnost - hodanje, vožnja bicikla ili rolera, klizanje i drugo, uz bavljenje simetričnim sportom u zavisnosti od uzrasta deteta, od dva do pet puta sedmično", ukazala je Služba Opšte bolnice Subotica za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
28°C
24.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve