Zdravlje
23.08.2022. 07:00
R. E.

Prepoznajte i reagujte

Stokholmski sindrom - kad žrtva brani nasilnika

Tuga, depresija
Izvor: Shutterstock

Nasilnik nije uvek neko sa strane ko želi da nam nanese zlo. Naprotiv, u velikom broju slučajeva, zlostavljač je osoba koja nam je veoma bliska, često je to partner ili član porodice.

U takvoj situaciji, emocije su pomešane, a žrtva počinje da opravdava i da se saoseća sa nasilnikom. Ova pojava se naziva stokholmski sindrom.

Mnogi psiholozi i medicinski stručnjaci smatraju da je stokholmski sindrom psihološki mehanizam odbrane, tj. način na koji se žrtva nosi sa traumom. Ovaj sindrom verovatno postoji decenijama, ako ne i vekovima, ali je ime dobio tek u novijoj istoriji, piše Healthline.

Naime, na današnji dan 1973. godine, počela je talačka kriza, nakon pljačke banke u Stokholmu, u Švedskoj. Tokom šest dana, pljačkaši su, u zgradi banke držali četiri osobe kao taoce. Nakon što su oslobođeni, odbili su da svedoče protiv otmičara i čak su počeli da prikupljaju novac za njihovu odbranu.

Tada je u psihologiji prvi put opisan ovaj sindrom, kako bi označio situaciju u kojoj taoci razviju emocionalnu ili psihološku vezu sa ljudima koji su ih držali u zatočeništvu. Kasnije je ovaj termin počeo da se primenjuje i na druge situacije, kao što je nasilje u partnerskim odnosima.

Kada je partner ili član porodice primenjuje nasilje, bilo psihičko, bilo fizičko, žrtvama je teško da se pomire sa tim da je osoba koju vole, sposobna da im nanese bol i patnju. Radije nego da se suoči sa tim, žrtva počinje da pronalazi opravdanje za ponašanje nasilnika, čak odbija da sarađuje sa policijom ili drugim osobama koje pokušavaju da joj pomognu.

Jedan od najpoznatijih primera stokholmskog sindroma je otmica Nataše Kampuš. Nju je, kada je imala samo 10 godina, kidnapovao Volfgang Priklopil i držao je u zatočeništvu duže od osam godina. Za to vreme ju je tukao i pretio da će je ubiti, ali joj je često pokazivao ljubav i pažnju.

Kada je devojka uspela da pobegne, na današnji dan 2006. godine, Volfgang je izvršio samoubistvo, a oni koji su bili upućeni u situaciju, kažu da je Nataša neutešno plakala.

Želela je i da se poslednji put pozdravi sa Volfgangom, pa je tražila da vidi njegovo telo u mrtvačnici i tamo je zapalila sveću.

Seksualno, fizičko ili emocionalno zlostavljanje može trajati godinama, čak decenijama, a nasilnik često manipuliše žrtvom, tako što joj šalje pomešane signale. S jedne strane, zlostavljač je okrutan i nanosi povrede, a sa druge strane, žrtvi govori da je voli ili da će nasilje prestati kada žrtva prestane da ga svojim ponašanjem "primorava" na to.

U ovakvom vrtlogu emocija, žrtva počinje da previše ceni i preuveličava čak i najmanji gest ljubaznosti ili naklonosti koji zlostavljač pokazuje. Žrtve se naviknu na ovakav način funkcionisanja i ne žele da se odvoje od nasilnika, jer su zbunjene i plaše se toga šta bi promena donela.

Zbog toga je potrebno da osobe koje su joj bliske reaguju i spreče da se takav bolestan odnos nastavi.

Ukoliko poznajte osobu koja se nalazi u ovakvoj situaciji ili ste bili svedok nasilja u porodici ili u partnerskom odnosu, na ovom linku možete pronaći telefone za prijavljivanje nasilja.

Takođe, imajte na umu da, iako je žrtva često žena, a muškarac nasilnik, to ne mora uvek biti tako. Mnogi muškarci u Srbiji trpe partnersko nasilje, ali ga još teže prepoznaju i još teže odlučuju da ga prijave. Zbog patrijahalnog vaspitanja, muškarci često neće biti shvaćeni ozbiljno ako se odluče da prijave nasilje.

Ukoliko poznajete muškarca koji se nalazi u takvom toksičnom odnosu, a toga nije svestan ili ga je sramota da prijavi, pružite mu podršku, ukažite na nezdrave obrasce ponašanja koje ste primetili i objasnite da nije sramota biti žrtva nasilja.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Jednaki zbog EU i straha od kazni
Diskriminacija, rodna ravnopravnost, žene

Rodna ravnopravnost

02.06.2021. 11:12

Jednaki zbog EU i straha od kazni

Zakonske regulative o, grubo rečeno, međuljudskim odnosima koji su temelji modernih društava u svetu, u Srbiji se donose pod svojevrsnom prinudom.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
02.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve