Zdravlje
18.07.2022. 12:54
Beta

Milanko Šekler

"Suočićemo se sa većim brojem obolelih od korone u odnosu na Evropu"

Koronavirus
Izvor: Shutterstock

Srbija je daleko ispod svetskog proseka po procentu vakcinisanih protiv koronavirusa i zato će se suočiti s većom stopom novozaraženih u odnosu na Evropu, izjavio je virusolog Milanko Šekler.

Navodeći da je u Srbiji vakcinisano oko 47,5 odsto populacije a da je svetski prosek oko 63 odsto, Šekler je upozorio da će iz tog razloga i novi epidemijski talas trajati u Srbiji nekoliko nedelja duže nego u većini evropskih zemalja.

"Mi smo ispod svetskog proseka po procentu vakcinisanih. Od evropskih zemalja od nas su samo gori Bugari, Rumuni i Slovaci. Suočićemo se sa većim brojem obolelih od kovid 19 u odnosu na ostatak Evrope zato što imamo manji procenat vakcinisanih i zato što je prošlo godinu dana za veliki deo populacije koji je primi treću dozu", rekao je Šekler za Radio televiziju Srbije (RTS).
 

On je naveo da evropske zemlje nisu reagovale na povećanje broja novozaražnih uvodjenjem dodatnih mera ali i dodao da je to posledica činjenice da je u tim državama vakcinisano više od 80 odsto stanovništva.

"Za nas će da važe druga pravila. Mi ne razumemo, nećemo da shvatimo da je razlog zašto oni ne uvode dodatne mere taj da imaju ogroman procenat vakcinisanih, u Portugalu i Španiji oko 80 odsto što je skoro duplo više u odnosu na naših 47,5 odsto. Znači, mi smo u duplo težoj situaciji od njih", naveo je virusolog.

 
 
Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Sledeće nedelje dnevno oko 4.000 obolelih od korone"
Koronavirus

Zoran Bekić

16.07.2022. 10:52

"Sledeće nedelje dnevno oko 4.000 obolelih od korone"

Član Kriznog štaba i direktor Doma zdravlja Savski venac Zoran Bekić ocenio je da se sledeće sednice može očekivati dnevno oko 4.000 obolelih od kovida 19.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
30.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve