Zdravlje
15.12.2022. 13:25
Beta-AFP

Važno

SZO o koroni i majmunskim boginjama: "Sve hipoteze su na stolu"

Doktor
Izvor: Shutterstock

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) se nada da se kovid-19 i majmunske boginje neće više smatrati hitnom zdravstvenom situacijom međuanrodnih razmera u 2023, kada te dve bolesti budu završile svoju najopasniju fazu.

Oznaka SZO hitna situacija za javno zdravlje međunarodnih razmera, je najviši nivo "uzbune". Ona je za kovid proglašena u januaru 2020. 

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejezus rekao je na konferenciji za novinare da jedna od najvećih lekcija pandemije kovid-19 bila da zemlje treba da reaguju brzo na tu i ostale iznenadne epidemije.

Kada je reč o kovidu-19 on je rekao da broj smrtnih slučajeva nedeljno sada predstavlja petinu broja od pre godinu dana. 

"Prošle nedelje manje od 10.000 ljudi je izgubilo život. To je i dalje 10.000, suviše, i sve zemlje još imaju mnogo da urade da spasu živote", rekao je Tedros.

On je, međutim, dodao da je svet prešao dug put. 

"Nadamo se da ćemo u jednom trenutku iduće godine moći da kažemo da kovid-19 više ne predstavlja vanrednu situaciju za javno zdravlje od međunarodnog značaja ", dodao je on. 

Kada je reč o majmunskim boginjama Tedros je naglasio da je ta epidemija iznenadila svet. Više od 82.000 slučajeva zabeleženo je u 110 zemalja, ali stopa smrtnosti je ostala niska, ukupno je dosad bilo 65 umrlih.

"Ako se sadašnji trend nastavi nadamo se da ćemo iduće godine takođe moći da proglasimo kraj te vanredne zdravstvene situacije", rekao je on.

Odbor za hitne situacije SZO za kovid-19, koji savetuje generalnog direktora o tome da li virus predstavlja javno zdravstvenu pretnju medjunarodnog značaja, razmatraće na sastanku u januaru kriterijume koji bi omogućili da se ustanovi ili ne kraj te hitne zdrvstvene situacije.

Marija Van Kerkov, koja vodi tehnički tim SZO o kovidu rekla je da će taj odbor razmatrati epidemiologiju, sojeve kao što je omikron i uticaj virusa. 

Epidemija nije više ono što je bila na početku, i slučajevi danas donose manje hospitalizacije i smrti, rekla je ona, i dodala da su smrtni ishodi u velikoj meri odnosi na ljude koji nisu vakcinisani ili koji nisu primili sve vakcine.

SZO procenjuje da je 30 milijardi doza vakcina dato u svetu, a da je i dalje 30 odsto svetske populacije dobilo samo jednu dozu.

"Taj virus neće nestati. On je tu da ostane i sve zemlje treba da nauče s njim da upravljaju u isto vreme sa drugim respiratornim bolestima", naveo je SZO.

Gotovo 650 miliona slučajeva zaraze kovida i više od 6,6 miliona umrlih je zabeleženo, prema SZO, koji takođe ocenjuje da je taj broj daleko manji od stvarnog broja.
 

I dalje  se suočavamo sa brojnim neizvesnostima i izazovima u 2023. godini. U zemljama sa slabim prihodima vakcinisana je samo jedna od pet osoba", rekao je šef SZO.

On je takođe naglasio da je potrebno bolje razumeti genezu virusa, koji je prvi put identifikovan u Vuhanu u Kini u decembru 2019. godine. Rekao je da nastavljaju od Kine da traže da deli podatke i da sprovede istraživanja koja su tražena da bi se bolje razumeo nastanak tog virusa. 

"Sve hipoteze su na stolu", rekao je on uključujući i ta da je virus možda greškom izašao iz laboratorije u Vuhanu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Majmunske boginje nisu bolest samo gej populacije
doktor

Važno

17.08.2022. 17:10

Majmunske boginje nisu bolest samo gej populacije

Direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Fabio Skano izjavio je da "majmunske boginje nisu bolest gej populacije", iako su oni najugroženija kategorija, kao i da zbog njih ne treba otkazivati masovne skupove kao što je Europrajd.
Close
Vremenska prognoza
fog
0°C
11.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve