Zdravlje
30.05.2022. 15:32
Beta

Reč stručnjaka

SZO o tome da li se očekuje pandemija majmunskih boginja

Lekar
Izvor: Shutterstock

Stručnjak SZO za majmunske boginje Rozamund Luis izjavila je da ne očekuje da širenje majmunskih boginja u svetu preraste u pandemiju.

Ona je dodala da još uvek nije jasno na koji tačno način se bolest širi i da li je obustavljanje vakcinacije protiv velikih boginja pre više decenija možda uticalo na brzinu prenosa majmunskih boginja.

"Još uvek nije poznato da li ovaj virus koristi neki novi način prenošenja, ali je jasno da nastavlja da koristi dobro poznati način, a to je blizak, fizički kontakt", rekla je Luis.
 

Ona je navela da je važno reći da se najveći deo slučajeva zaraze desio u muškoj homoseksualnoj ili biseksualnoj populaciji, kako bi oni preduzeli mere predostrožnosti, a naučnici mogli da istraže širenje bolesti.

"Vrlo je važno da to tako opišemo, jer izgleda da postoji porast prenošenja nekim načinom koji je možda ranije previđen", rekla je Luis i dodala da je svako pod potencijalnim rizikom da se zarazi, bez obzira na seksualnu orijentaciju. Pretnju po opštu populaciju opisala je kao "malu".

Poznato je da se majmunske boginje šire bliskim fizičkim kontaktom sa zaraženom osobom, njenom odećom ili posteljinom.

Prošle nedelje, SZO je saopštila da je širenje bolesti u Evropi, SAD, Izraelu, Australiji i šire verovatno povezano sa polnim odnosima na dve rejv žurke u Španiji i Belgiji. To je značajno odstupanje od uobičajenog načina širenja bolesti u Centralnoj i Zapadnoj Africi, gde je šire životinje.

Majmunske boginje su slične velikim boginjama, ali imaju blaže simptome. Većina obolelih oseća samo groznicu, mialgiju i umor. Osobe sa težim oblikom bolesti dobiju osip i lezije na licu i rukama, što se može proširiti i na druge delove tela. Među aktuelnim slučajevima majmunskih boginja nije bilo smrti.

Nakon što su velike boginje istrebljene tokom osamdesetih godina 20. veka, države su obustavile program vakcinacije. Neki stručnjaci smatraju da je to možda pomoglo širenju virusa majmunskih boginja, jer sada u svetu nema mnogo imunih na slične viruse.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Razmatra se vakcinacija onih koji su bili u kontaktu sa obolelima od majmunskih boginja
Majmunske boginje

SAD

24.05.2022. 13:10

Razmatra se vakcinacija onih koji su bili u kontaktu sa obolelima od majmunskih boginja

SAD se pripremaju da vakcinišu osobe koje su bile u bliskom kontaktu sa pacijentima obolelim od majmunskih boginja, u trenutku kada zemlja koja trenutno ima pet verovatnih ili potvrđenih slučajeva zaraze očekuje da će taj broj rasti.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
02.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve