Zdravlje
24.07.2022. 11:22
Beta

Niš

U niškom UKC urađena još jedna transplantacija bubrega

1
Izvor: Shutterstock

Na Klinici za kardiovaskularnu i transplatacionu hirurgiju u Nišu urađena je druga srodnička transplantacija bubrega u poslednjih mesec dana, saopštio je direktor te klinike Dragan Milić.

Prema njegovim rečima, ovoga puta je majka Blagica (61) donirala bubreg ćerki Marini (37).

Milić je u objavi na svojoj Facebook stranici naveo da je transplantacija istovremeno rađena u dve operacione sale, a da je u ceo proces bilo uključeno 30 do 40 zaposlenih - nefrologa, hirurga, anesteziologa, radiologa, transfuziologa, kardiologa.

 

"Marina je dobila novu šansu za normalan život i njoj više nece trebati dijaliza, ali ne smemo zaboraviti da u Srbiji ima još par hiljada Marina koje čekaju da im se reši životno pitanje. Zato vas molim da svi mi zajedno podržimo projekat transplantacije u Srbiji i pomognemo ovim ljudima", istakao je Milić.
 

On je naveo da će Klinika zakardiovaskularnu i transplatacionu hirurgijuinicirati formiranje posebnih timova za transplantaciju jetre i srca i dodao da je Univerzitetski klinički centar Niš spreman za taj sledeći korak.

"Zahvaljujući američkim donacijama u laboratorijskim mašinama vrednim više stotina hiljada evra koje je dobila naša klinika moći ćemo da radimo ne samo transplantacije, vec ćemo biti u prilici da uradimo i kompletnu pripremu bolesnika za transplantaciju", rekao je Milić.
 

On je naveo da je siguran da će uprava UKC Niš podržati tu nameru klinike, a podršku očekuje i od Ministarstva zdravlja, jer kako je ocenio, to mora biti državni projekat.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ishrana koju voli i naše srce
dijeta

Zdravlje na prvom mestu

27.02.2022. 15:29

Ishrana koju voli i naše srce

Pravilna ishrana je važna za naše celokupno zdravlje, naročito za pravilno funkcionisanje srca. Zato pogledajte listu ishrane koja je višestruko blagotvorana za naše srce.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
7°C
02.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve