Zdravlje
20.06.2022. 09:53
Beta

Niš

Napokon transplantacija bubrega u Srbiji

operacija
Izvor: Shutterstock

Na Klinici za kardiohirurgiju Univerzitetskog centra Niš urađena je prva transplantacija bubrega, posle pauze od godinu dana zbog pandemije korona virusa.

Direktor te zdravstvene ustanove Dragan Milić objavio je na društvenim mrežama da je operacija urađena zahvaljujući tome što je otac (61) donirao bubreg svom sinu (36).
 

"Dušan je pre transplantacije bio na dijalizi, a vrednost njegovog kreatinina iznosila je čak 1.220, dok je normalna vrednost do 115. Na otpustu sa klinike, kreatinin je za samo pet dana od transplantacije pa na gotovo normalnih 125", naveo je Miliić.
 

Istakao je da će pacijent, po završetku postoperativnog toka voditi normalan život, bez dijalize.

Milić je istakao da je u transplantaciji učetvovao tim u kojem je bilo čak 40 ljudi - lekara, sestara i pomoćnog osoblja.

On je apelovao na sve građane da podrže program transplantacije, kako bi pomogli "hiljadama bolesnika" koji čekaju na organ.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Prva transplantacija svinjskog srca u telo čoveka
operacija

Amerika

11.01.2022. 00:39

Prva transplantacija svinjskog srca u telo čoveka

Dejvid Benet, 57-godišnji muškarac sa srčanim oboljenjem opasnim po život, dobio je srce od genetski modifikovane svinje, što je revolucionarni postupak koji nudi nadu stotinama hiljada pacijenata kojima su potrebni organi.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
18.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve