Zdravlje
15.04.2022. 21:10
Beta

"Za korak bez bola"

Udruženje hemofiličara upozorava na ozbiljan problem

Hemofilija, davaoci krvi
Izvor: Shutterstock

Udruženje hemofiličara Srbije je saopštilo da su tokom pandemije kovida potpuno obustavljene ortopedske operacije obolelih od hemofilije, te upozorilo da bi zato mnogi mogli da završe u invalidskim kolicima ili sa znatnim ograničenjima u kretanju.

U saopštenju, povodom Svetskog dana hemofilije, koji se obeležava 17. aprila pod sloganom "Za korak bez bola", je izraženo očekivanje da će taj problem biti u što skorijem periodu prevaziđen.

"Zahvaljujući zalaganjima institucija sistema, lekara hematologa i Udruženja, u Srbiji tokom pandemije nije bilo prekida u snabdevanju lekovima, niti je primena neophodne terapije za obolele od hemofilije bila ugrožena", rekao je predsednik udruženja Dejan Petrović.

On je naveo da su u upotrebu nedavno uvedeni i novi inovativni lekovi za tu grupu pacijenata.

"Nažalost, životno važne ortopedske intervencije su potpuno obustavljene, a svakim daljim odlaganjem dodatno propadaju zglobovi, mišići i druga tkiva obolelih", rekao je on.

Izrazio je nadu da će se u što skorijem periodu taj problem prevazići i da će se nastaviti sa obavljanjem neophodne ortopedske hirurgije kod osoba sa hemofilijom.

U svetu od bolesti zgušavanja krvi, u koje spada i hemofilija, boluje oko 400.000 ljudi, dok ih je u Srbiji oko 900, od toga oko 170 dece, navodi se u saopštenju.

Budući da se radi o urođenoj i neizlečivoj bolesti, čije posledice mogu dovesti do invaliditeta ili čak smrtnog ishoda, pažnja je usmerena na prevenciju i sprečavanje posledica, a pre svega na očuvanje mišićno-koštanog sistema pacijenata.

U znak podrške obolelima od hemofilije, u noći 16. na 17. april, jarko crvenom bojom biće osvetljeni most na Adi, kupola Narodne skupštine, palata Albanija, Brankov most i fontana na Slaviji.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Na VMA otklonjen tumor od 17 kilograma
Bolnica, korona

Operacija od pet sati

14.04.2022. 13:46

Na VMA otklonjen tumor od 17 kilograma

Hirurzi Vojnomedicinske akademije (VMA) otklonili su tumor težak više od 17 kilograma. Kako je saopšteno, tumor je kod pacijenta u potpunosti ispunjavao desnu polovinu trbuha pružajući se od jetre do dna male karlice i zahvatao desni bubreg i ureter. Operacija je trajala pet sati i pacijent je u dobrom opštem stanju otpušten na kućni oporavak, piše u saopštenju.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
32°C
14.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve