Zdravlje
28.02.2022. 14:15
Tanjug

Od 28. februara

Novi inovativni lekovi za sve građane Srbije

Lekovi
Izvor: Shutterstock

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da građani od ponedeljka mogu da koriste nove inovativne lekove, u koje je država uložila najviše do sada - 56 miliona evra.

"Od danas imate nove inovativne lekove i za dijabetes, hepatitis C i za rak dojke i creva... To su najboji lekovi koji postoje u svetu i najskuplji i biće dopstupni svi našim građanima", rekao je Vučić.

Na pitanje portala Nova kada će u Kliničkom centru Srbije biti realizovano najavljeno zapošljavanje novih lekara specijalista i da li imamo kapacitete za to, Vučić je rekao će uskoro biti zaposleno 400 ljudi.

"Imamo kapacitete i pre svega se oslanjamo na novu radnu snagu, na najbolje na fakultetima i to će već za neki dan biti objavljeno - ko je ta nova snaga koja će tu da radi. Ni u jednoj oblasti nemamo toliki broj povratnika kao u zdravstvu, ni lekara niti medicinskih sestara, po prvi put čak i iz najrazvijenijih evropskih zemalja koji žele da se vrate u zemlju", rekao je Vučić.
 

Kaže da je država u zdravstvenom sektoru najviše podigla primanja i da će biti nastavljena ta politika.

"Ogromna su naša izdavanja u zdravstvu. Tokom pandemije smo uložili više od tri milijarde. I sa ponosom ističem činjenicu da od danas, pošto je ponedeljak, imate nove inovativne lekove", rekao je Vučić.

Kaže da će za pet ili šest dana novi KCS početi da prima prve pacijente.

Predsednik je dodao da je svakako ostalo da se urade još neke stvari, na primer, da se izgradi još parking mesta pored postojećih 640 i drugo.

"Veoma mi je žao što ste držali lažnu vesto o nepodržavanju teritorijalnog integriteta Ukrajine nekoliko sati kao glavnu vest na svom portalu, verujem da vam je to bila greška a ne namera. Želim vam da se radujete uspesima svoje zemlje, a ne da tražite greške i neuspehe tamo gde ih nema", poručio je Vučić obraćajući se novinarki Nove.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Eliksir mladosti nije mit: Zbog ovih lekova živećemo duže?
Magična pilula

Magična pilula

10.02.2022. 07:05

Eliksir mladosti nije mit: Zbog ovih lekova živećemo duže?

Magična pilula koja bi omogućila da pomerimo životni vek sa nekih osamdesetak na 150 godina života nije izvesna, ali povećanje od nekih 10 ili 20 odsto na pomenutih 80 godina kod muškaraca i žena u SAD je već prilično izvodljiva stvar, kaže Stiven Ostad iz Američke federacije za istraživanje starenja i šef Katedre za biologiju na Univerzitetu Alabama u Birmingemu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
-2°C
04.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve